Снимка: БТА

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ” (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година, заяви министърът на културата Петър Стоянович на среща с ръководството на учебното заведение, на която присъства и столичният кмет.

Гимназията в момента се помещава в сградата на 13 СОУ до Женския пазар в София и ръководството иска училището да остане там, а не да се връща в досегашната си сграда на ул. “Баба” в ж.к. “Модерно предградие”, където се извършва основен ремонт. Исканията бяха изпратени на културния министър с писмо на 23 октомври.

Още по темата

Министърът беше категоричен, че най-елитното българско хуманитарно училище трябва да остане близо до Софийския университет. „Оставането им за този обучителен сезон е гарантирано от нас съвместно със Столична община“, посочи министърът. Той обясни, че се търси начин да не се загубят вложените средства в основния ремонт на сградата в „Модерно предградие”, които са по ОП „Регионално развитие“.

„Трябва да мислим за това, че в ЕК не трябва да остава и съмнение, че България разходва по неправилен и разточителен начин тези средства”, обясни Стоянович. Той посочи, че след приключване на ремонтните действия и двете сгради ще бъдат използвани за училища.

Според столичния кмет сградата в „Модерно предградие" може да бъде дадена на 33-та езикова гимназия. Ако нещата, се развият по този начин, в София ще има две сериозни гимназии, които ще намерят подходящ дом, обобщи  Фандъкова.

Председателят на Ученическия съвет Тодор Джонев заяви, че за момента само около 15 ученици са против преместването на училището си.

Директорът на гимназията Мариела Папазова посочи, че след повече от 36 години гимназията най-после ще намери своя дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase