Милена Дамянова. Снимка: БТА

От ГЕРБ настояват да продължи наложената от тях през 2010 г. мярка за задължително посещение на детска градина от петгодишните деца, както и да бъде приет внесеният от партията законопроект за училищно и предучилищно образование. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

Тя отбеляза също, че е необходимо да бъде продължена политиката на ГЕРБ за целенасочено подпомагане на общините от държавата за откриване на нови места в детските градини, както и на нови детски градини, пише БТА. През миналата година кабинетът "Борисов" е отпуснал 30 млн. лв. за разкриване на места и на нови детски градини, сега е в ход на кабинета "Орешарски", посочи Дамянова.

По думите й ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увеличава равнопоставеността между децата и намалява цената, която като общество плащаме под формата на изгубен талант и публични разходи за социалната, здравната и правосъдната системи.

Задължителното посещаване на детска градина от петгодишните е мярка с изключително силен позитивен ефект върху хиляди деца и техните семейства. С тази мярка правителството на ГЕРБ е инвестирало близо 500 млн. лв. повече в предучилищно образование, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че тази марка означава увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева. допълнително, които се поемат от държавата, осигуряваща и учебните помагала, част от храната и транспорта на децата.

Въпреки, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова одобрява мярката, председателят на парламентарната комисия по образование и наука обяви че тази мярка трябва да се преосмисли, три години след като тя работи успешно и след направени инвестиции в милиони от държавния бюджет, коментира Дамянова. Тя посочи, че само за една година обхватът на децата между 4 и 7 години се е увеличил със 7,4 процента и вече сме достигнали близо 83 процента обхват, като по препоръка на Съветана Европа до 2020 г. трябва да достигнем 95 процента, а БСП е решила да спре тази мярка.

Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия, коментира Дамянова и посочи, че стотици деца ще останат без необходимите грижи, ако бъдат затворени предучилищните групи, като само в София ще бъдат над 730.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase