"Моля да уважите частната жалба. Споделени са много неща в нея, които споделям. Има допуснати процесуални нарушения". С тези думи прокурор Емил Петров от Софийската апелативен прокуратура поиска от съда да не издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА) на Никола Николов-Паскал.

Той е обвинен по т.нар. афера в агенция “Митници”. В началото на април бяха арестувани бившата шефка на институцията Петя Банкова, бизнесменът от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин. Обвинен и освободен с гаранция бе бившият главният секретар на МВР Живко Коцев, а основната фигура в схемата Николай Николов-Паскал беше обявен за издирване. Според обвиненията всички са участници в организирана престъпна група за контрабанда на цигари през границата и за длъжностни престъпления.

Според Петров обаче обвинението е бланкетно, както и искането за ЕЗА. В него прокурорът от Софийската градска прокуратура казва, че е събран минимумът доказателства, но не сочи какви са те. Не работим с думи, а с доказателства, каза Петров.

Как се извежда изводът, че той ще се укрие? На 4-и април е обвинен, на 5-и вече го търсят в чужбина. Как се направи изводът, че това лице не е в България, ядоса се Петров.

Това предизвика съдия Галя Георгиева да му отговори. "Извинете колега, вие прокуратурата ли представлявате" обърна се тя към него.

А Петров продължи. Той твърди, че както и адвокатката на Паскал - Галя Гълъбова, е посочила, Николов е напуснал страната още на 15 март. Това са почти 3 седмици преди акцията, значи не се укрива, каза Петров.

Хубаво, че няма доказателства, че се лекува, но такива доказателствени искания направени ли са? Не. Следователно как можем да сме сигурни, че не е вярно, че се лекува, продължи Петров. Малко преди това адвокат Гълъбова бе обяснила, че се чула с Николов в неделя. Тогава той казал, че се лекува извън Европа. Но не посочил къде. Напуснал с кола за Гърция на 15 март, но не казал къде е отишъл след това.

И Гълъбова, и Петров поискаха да не се издава ЕЗА. Прокурорът дори обясни, че решението на първоинстанционния Софийския градски съд, с което тя е позволена, е бланкетно и страда от пороци. Той на няколко пъти повтори, че се работи с доказателства.

Четейки този съдебен акт, на мен не може да ми стане ясно какви са доказателствата и защо на това лице трябва да му бъде издадена ЕЗА, завърши Петров.

Съдът ще се произнесе в 14 часа. Любопитен детайл е, че Емил Петров доскоро бе зам. апелативен прокурор на София. От няколко седмици е редови обвинител. Неговият брат е обявеният за издирване бивш следовател Петьо Петров - Еврото. 

След обявената почивка Петров не говори пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase