Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Русия за първи път ясно призна днес отговорността на организацията "Ислямска държава" (ИД) за атаката срещу концертната зала „Крокус сити хол“, която на 22 март отне живота на най-малко 144 души, а Москва заяви, че Украйна е отговорна за нея, предаде Франс прес.

„По време на разследването (...) беше установено, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на „Ислямска държава-Хорасан“ – афганистанския клон на ИД. Това заяви директорът на руската служба за сигурност (ФСС), Александър Бортников, цитиран от руската агенция РИА Новости, предаде АФП.

Той обаче поддържа тезата и за украинско участие.

„Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение“, каза Бортников, но не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва Ройтерс.

Шефът на ФСС също така обвини военния съюз НАТО, че улеснява прехвърляне на „наемници и бойци на международни терористични организации от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан“ в Украйна, за да могат да воюват срещу руските сили там.

„Ислямска държава“ пое отговорност за клането в концертната зала през март, а американски служители казаха, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на терористичната мрежа – „Ислямска държава-Хорасан“. Украйна многократно отрече да е имала нещо общо с атаката./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Петър

преди 4 месеца

Те лошите Американци им казаха 1 месец преди атентата, зашото го знаеха от *** .Защо лошите Американци като толкова много знаят не предотвратиха атетата на Ал Каида в ФАЩ ?Защото не знаят нищо буахаха.

55

емо

преди 4 месеца

русофоба попов съзнателно е сгрешил наименованието на статията, с цел промиване на елементарни мозъци - разследването намира пряка връзка между атентата и военното разузнаване на украйна, за което безпределно ясно заявява бортников, чието изявление между другото се цитира в статията. и тези лъжци се наричат журналисти.

54

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен Русия ако е държава кат овиц то българия смешка ли е? Така и не разбирате колко унищожително е една славянска култура да "скача" на друга такава.

fallback