Снимка: Istock

Кръвотечението от носа може да настъпи внезапно по много причини. Сред тях са сухота в лигавицата на носа, удар, травма, кихане, рязко издухване на носа, търкане с ръка, високо кръвно налягане, алергии, слаби капиляри, различни инфекции на дихателните пътища, включително вирусни и бактериални.

Каквато и да е причината за поява на кървене от носа, ще искате да спрете кръвта възможно най-бързо.

Ето някои хитри трикове да успеете да го направите с домашни средства.

Лед

Ледът охлажда моментално, което свива кръвоносните съдове и помага за спиране на кръвотечението. Наложете малко лед, обвит в памучна кърпа. Изчакайте носът и околните тъкани да се охладят добре.

Оцет

Оцетът също има свиващи свойства спрямо кръвоносните съдове, особено капилярите. Напоете кърпичка с оцет и внимателно пъхнете в ноздрите. Изчакайте да подейства известно време, докато кръвотечението спре.

Сол

Солта е естествено средство да спрете кръвта. Тя съдържа минерали, които действат успокояващо на лигавицата, свиват съдовете и съдействат за спиране на кръвотечението. Направете си домашен физиологичен разтвор от морска сол и вода, с който да направите промивка на носа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 3 месеца

Пробвайте масаж на следните акупунктурни точки: Кървене от носа - LI.7, LU.7, ST.34, HT.6. Черен дроб точка 7, бели дробове 7, далак 34 и сърце 6.

1

Киро Роки

преди 3 месеца

Лед, сол, оцет, портокалов сок - рецепта за коктейл с текила. Един от начините е учестено дишане, това ускорява съсирването на кръвта при спукани капиляри.