Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун вероятно страда от безсъние и потенциално влошаваща се зависимост от алкохол и никотин, според южнокорейска шпионска агенция.

Властите в Пхенян "интензивно" събират най-новата медицинска информация, появяваща се в чужбина, за високопоставени служители с безсъние, включително подробности за лекарствата, използвани за лечение на "тежко" разстройство на съня, съобщава Националната разузнавателна служба на законодателите в сряда.

Южна Корея, използвайки изкуствен интелект, изчисли, че Ким Чен Ун тежи над 140 кг.

Информацията относно здравето на севернокорейските лидери се пази в държавна тайна и спекулациите за състоянието на 39-годишния настоящ лидер се появяват периодично поради тежкото му тютюнопушене, очевидно наддаване на тегло и фамилна история на сърдечно-съдови проблеми.

Строго контролираните държавни медии на Севера рядко споменават здравословното състояние на Ким, освен през март, когато вестник Rodong Sinmun каза, че Ким работи до 5 сутринта и е свикнал да "работи през нощта".

"Той изглеждаше уморен с ясни тъмни кръгове около очите по време на публичната си поява на 16 май. Беше изчислено, че тежи над 140 килограма според анализа на AI“, каза пред репортери депутат от южнокорейския парламент, който също е член на парламентарната комисия по разузнаването.

Шпионската агенция на Юга заяви, че следи възможността Ким да попадне в "порочен кръг" на повишена зависимост от алкохол и никотин. Налице е увеличение на големи количества чуждестранни цигари и закуски, които се доставят в Севера, каза депутатът.

Брифингът се състоя часове, след като Пхенян не успя да изведе първия шпионски сателит в страната в орбита, като бустерът и полезният товар се потопиха в морето, което бе срамен развой за Ким.

Ракетата, носеща спътника "Chollima-1", се разби във водите край западното крайбрежие на Корейския полуостров, след като загуби тяга след разделянето на първата и втората степен.

Ким Йо Джонг, могъщата сестра на върховния лидер, в четвъртък каза, че успешно изстрелване ще бъде направено скоро, като същевременно критикува САЩ за тяхното "гангстерско" лицемерие. Тя добави, че усилията на Севера да придобие космически разузнавателни способности са законно упражняване на суверенното му право.

Изстрелването в сряда беше незабавно осъдено от Вашингтон, Сеул и Токио.

В отговор на критиките на Вашингтон, сестрана на Ким каза, че САЩ "изпускат изтъркан брътвеж, предизвикан от разбойническото и ненормално мислене".

"Ако изстрелването на сателит на КНДР трябва да бъде особено цензурирано, САЩ и всички други страни, които вече са изстреляли хиляди сателити, трябва да бъдат осъдени. Това не е нищо друго освен софизъм на самопротиворечие", каза тя и отбеляза как САЩ наблюдават отблизо Севера чрез собствените си разузнавателни спътници и други въздушни средства, наричайки американците "група гангстери", които биха сметнали за "незаконно и заплашително", ако Пхенян се опита да изпрати сателит в космоса с балон.

"Пресилената логика, че само на КНДР не трябва да й бъде позволено да прави това според "резолюцията" на (Съвета за сигурност на ООН), която забранява използването на балистични ракетни технологии, независимо от предназначението им, въпреки че други страни го правят, очевидно е гангстерски и грешен начин за сериозно нарушаване на правото на КНДР да използва космоса и незаконното му потискане", заяви тя. "Сигурно е, че военният разузнавателен сателит на КНДР ще бъде изведен правилно в космическа орбита в близко бъдеще и ще започне своята мисия."

Шон Макфейт, автор и професор в училището Максуел на университета в Сиракюз, каза, че изстрелването на сателита на Севера е предимно за "вътрешно политическо потребление" и е малко вероятно да има съществено въздействие.

"Автокрацията на Ким е легитимирана от "трайната заплаха" на САЩ и тази демонстрация показва, че той изпълнява социалния си договор със Северна Корея"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase