Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко двама руснаци, живеещи в изгнание, са се почувствали зле миналия месец по време на участието си в конференция в Берлин, свързана с руски опозиционер, германската полиция разследва случая, съобщи Асошиейтед прес.

Берлинската полиция потвърди, че води такова разследване, но не даде никакви подробности. Разследването се провежда от полицейско звено, което се занимава с политически мотивирани престъпления.

Руската медия "Агентство" съобщи, че двама участници в конференция, организирана на 29-30 април от руския опозиционер Михаил Ходорковски, са се сблъскали със здравословни проблеми по време на събитието или след него.  

Наталия Арно, ръководител на базираната в САЩ фондация "Свободна Русия", заяви на 16 май във фейсбук, че се е събудила с остра болка и странни симптоми по време на пътуване до два европейски града, преди да се върне в САЩ. Има известни подозрения, че е била отровена, вероятно с нервнопаралитично вещество, съобщава Арно.

Във втория случай според руската медия журналист, чието име не се съобщава, може да е развил симптоми преди срещата, организирана от Ходорковски.

Информацията за разследването беше съобщена първо от германския в. "Велт ам зонтаг".
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase