Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейският парламент прие първата в света цялостна регулаторна рамка за криптовалути и криптоактиви. Законът въвежда множество изисквания за фирмите, които предлагат услуги в този сектор.

"Този регламент ще действа пряко за всички държави членки. Дълго го чакахме, в неговия текст бяха приети доста компромиси. В началото на 2025 г. трябва да започне да се прилага. До този момент имаме разкъсана регулация, което създава конкуренция между самите членки. Не е добре за единния пазар. Един лиценз ще се прилага в цяла Европа и това е улеснение за доставчика на услугата", коментира адвокат Димитър Калдамуков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни конкретно как действа новият регламент:

Ако сте дружество, което предоставя услуги, свързани с криптоактиви, трябва да получите лиценз. Той ще ви бъде издаден от Комисията за финансов надзор. Комисията уведомява всички останали членки, не ви трябват отделни лицензи. Целта на MiCA е да създаде предвидимост на пазара. MiCA ще засегне криптоборси, част от емитентите, доставчиците на криптопортфейли.

По думите на Калдамуков в случая с Nexo проблемът не е, че липсват регулации.

"Пазарът е необятен. MiCA ограничава в рамките на ЕС. Nexo предоставяха своите услуги в ЕС. Те твърдят, че не ги предоставят в България. Със сигурност MiCA улеснява доставчиците на такива услуги", посочи юристът в "България сутрин" и добави, че новата регулация не обхваща биткойна, защото не е ясен неговият издадел и няма как да бъде контролиран.

"Абсолютен мит е, че криптовалутата не може да се проследява. MiCA няма да направи проследяването на криптопари по-лесно", отбеляза Калдамуков.

Адвокатът обаче се съмнява, че с новата регулация ще намалеят случаите с измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase