Снимка: Istock

Сиренето и млечните продукти често са сочени като не особено здравословни и непрепоръчителни за различни видове диети заради богатото им наличие на наситени мазнини. Те са с високо съдържание на калории, което е допълнителен проблем, що се отнася до отслабване или поддържане на здравословно тегло. Често не си даваме сметка колко излишни калории поглъщаме само с консумацията на млечни продукти.

От друга страна обаче, сиренето, кашкавалът и всички останали млечни продукти имат своите ползи за здравето и пълното им изключване от менюто може да доведе до някои дефицити, дори здравословни проблеми. Много е важно да не се превишава консумираното количество сирене и млечни продукти, за да се избегнат излишните калории и потенциалните рискове за здравето и теглото.

Ако сиренето и млечните продукти се консумират в разумни граници, те имат невероятни ползи за здравето.

Защо е важно да се консумира сирене редовно?

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Противно на очакванията, французите, които консумират огромни количества млечни продукти на ежедневна база, имат много по-нисък сърдечносъдов риск. Те са и с по-ниски стойности на холестерола, което е благоприятен фактор за намаляване опасността от сърдечносъдови заболявания. Това показват данни, публикувани в British Journal of Nutrition, цитирани от healthdigest.com.

Сиренето дължи тези си свойства спрямо сърдечносъдовата система на изобилието от витамини от група В, калий и калций в състава си. Те допринасят за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система и костите.

По-нисък риск от диабет

Сиренето е с нисък гликемичен индекс. Това означава, че консумацията му не предизвиква скок в нивата на кръвната захар. Следователно то заедно с всички останали млечни продукти е добро решение за превенцията на диабет и контрола на кръвната захар.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition от 2016 година, отново цитирано от healthdigest.com показва, че наситените мазнини в сиренето и млечните продукти допринасят за поддържането на стабилни нива на кръвна захар и забавят усвояването на въглехидратите. Това дава възможност на организма да ги обработи, без това да повиши риска от диабет и затлъстяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase