Снимка: БГНЕС

Северна Корея разкри малки ядрени бойни глави, които според нея могат да бъдат монтирани на ракети с малък обсег.

Северът отдавна твърди, че разполага с тактически ядрени оръжия, способни да поразяват цели в Южна Корея.

Но снимките, публикувани в държавния вестник на КНДР във вторник, са всъщност първите доказателства за притежаването на подобна технология. Невъзможно е обаче да се провери дали те са работещи. Докато Северна Корея не изпробва едно от тези устройства, всичко е само мистерия и догадки.

Пхенян прекара последните две седмици в изстрелване на оръжия, които според него са способни да носят ядрено оръжие, докато симулира ядрени атаки срещу Сеул.

Разбира се, в наши дни е трудно да се следят изстрелванията на ракети от Северна Корея. Изолираните тестове вече не генерират предишните заглавия, но ако ги разгледаме всички заедно, можем да научим много.

Северна Корея казва, че наказва САЩ и Южна Корея за провеждането на най-големите им военни учения от години. Съюзниците се упражняват как да победят Севера в случай на нападение. Това не е сценарий, който лидерът Ким Чен Ун харесва.

Само че това не е типичен севернокорейски протест. В миналото КНДР е реагирала на подобни учения чрез изстрелване на комбинация от ракети с малък, среден и голям обсег и може би някои артилерийски снаряди.

Какво знаем за Северна Корея?

Този път, в продължение на две седмици, Пхенян изстреля най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, която на теория може да достигне навсякъде в континенталната част на САЩ.

КНДР е изстрелял ракети от подводница и от нещо, което изглежда като подземен силоз. Нейните военни симулираха ядрена атака срещу южнокорейско летище.

А Ким Чен Ун представи нов подводен дрон, за който твърди, че може да изстрелва ядрени оръжия под морето, за да отприщи "супермащабно радиоактивно цунами" и да унищожи вражески военни кораби.

Освен това сега разкри ядрени бойни глави, за които твърди, че могат да бъдат монтирани към тези оръжия.

Това е еклектичен и тревожен състав.

Анализаторът Елън Ким от Центъра за стратегически и международни изследвания го описва като "севернокорейския еквивалент на модно ревю" – намигване към сакото в стил Dior, което дъщерята на Ким беше забелязана да носи на едно от представянията.

Анализаторите, включително Елън Ким, са обезпокоени от разнообразието на колекцията, която беше дефилирана този сезон. Пхенян разкри нови и по-усъвършенствани оръжия, които могат да бъдат изстрелвани от морето и сушата срещу САЩ, Южна Корея и Япония.

"Преди не знаехме, че могат да изстрелват крилати ракети от подводници или ракети от земята. Оръжията им стават много по-трудни за проследяване и прихващане", казва г-жа Ким.

Това повишава ядрената заплаха, която представлява Северна Корея.

Да вземем за пример крилатите ракети, изстреляни от подводница. Тези ракети са най-опасните според Янг Ук, оръжеен експерт от института Асан в Сеул. Както той обяснява, изстрелването на ракета изпод водата прави по-трудно откриването й преди изстрелването. След изстрелването крилатите ракети летят ниско и могат да бъдат маневрирани по средата на полета, за да надхитрят противоракетната отбрана.

Ким Чен Ун винаги се е страхувал, че САЩ първи ще нападнат страната му и ще унищожат оръжията й, преди той да има шанса да ги използва. Посланието, което той изглежда изпраща с този набор от тестове, е, че Северът вече има способността да отвърне на удара или дори да удари пръв. Трудно е да се унищожат оръжия, скрити под земята или под водата.

С други думи той казва "не си и помисляйте да ни атакувате".

Трябва обаче да бъдем внимателни. Ким има склонност да преувеличава способностите на своята армия.

Останалият въпрос винаги е бил дали Северна Корея наистина разполага с ядрени бойни глави, които да прикрепи към тези ракети. Повечето от оръжията, показани наскоро, биха могли да носят само много малка, лека бойна глава. Досега не сме виждали доказателство, че Пхенян е успял да ги разработи.

Във вторник то предостави първото доказателство. Снимки, публикувани в главния държавен вестник, показват как Ким Чен Ун проверява редица от, както се казва, малки ядрени бойни глави.

Няма начин да се провери, че бойните глави са това, което казват. Ето защо разузнавателната общност е затаила дъх толкова дълго в очакване на споменатия ядрен опит.

В момента, в който Северна Корея успее да изгради миниатюрни бойни глави в масов мащаб, в момента, в който нейните симулирани заплахи станат реални, тя може да удари Южна Корея и Япония с ядрени оръжия.

Има някои, които твърдят, че САЩ и международната общност трябва да направят повече, за да върнат Севера на масата за преговори, за да предотвратят този ядрен опит. Преговорите между двете страни са в застой повече от четири години. Но Пхенян не показа никакви признаци, че иска да разговаря. Склонно е да избере момента, когато смята, че може да спечели най-много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase