Снимка: БГНЕС

За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата на Република България отчита драстично увеличение на делата образувани за престъпления за т.нар. каналджийство. През 2019 новообразуваните дела са 670, през 2021 - 1773, а през 2022 броят на делата 2626. Това заяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

“За отчетения период се наблюдава и увеличение на броя на внесените обвинителни актове”, добави тя.

Милева отбеляза, че се наблюдава спад на разкриваемостта на ОПГ-та.

"Този факт се дължи на закриването на Специализираната прокуратура", посочи тя.

Говорителят на главния прокурор подчерта: "Осъдените лица за участие в ОПГ през 2020 са 131, през 2021г. са 145, а за 2022г. спада на 62 лица", съобщи Милева.

"Ръководството на прокуратурата приветства подобреното взаимодействие между правоохранителните органи и в частност между прокуратурата на Република България и МВР. Това е единственият начин за ефективно противодействия на организираната престъпност и защита сигурността на българските и европейските граждани", категорична е тя.

Милева призова за промени в законодателството, защото размерът на наказанията за лицата извършващи каналджийство е нисък. Милева обясни, че “предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 3000-10000 лева.”

Милева коментира и кога Валентин Христов, един от обвиняемите за смъртта на 18 мигранти, който в момента е в Гърция, ще бъде екстрадиран в България. “Надяваме се лицето да бъде доведено пред българския съд“, посочи тя и подчерта, че не може да каже в какви срокове Христов ще бъде екстрадиран. “До окончателното произнасяне на решението на съда той ще бъде под арест на територията на Гърция”, каза още Сийка Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase