Снимка: YouTube

След дълга и тежка борба с рака в Загреб, ден преди да навърши 88 години, почина един от най-големите треньори на Балканите Мирослав Блаженич-Чиро.

Той завинаги ще бъде запомнен като наставникът, който изведе Хърватия до световния бронз през 1998 г. Заради това там го наричаха "треньорът на всички треньори".

Като футболист играе в "Динамо" (Загреб), след което се мести в Швейцария и взема купата със "Сион". Там започва и треньорската си кариера.

Освен Хърватия той води националните отбори на Иран, Босна и олимпийския на Китай. На клубно ниво бе във "Веве", "Сион", "Лозанспорт", "Риека", "Динамо" (Загреб), "Грасхопър", "Прищина", "Осиек", "Вартекс", "Загреб", "Нант", ПАОК, "Мура", "Шанхай Шенхуа" и "Слобода" (Тузла). За последно бе начело на "Задар" през 2014 г.

От 29 март 1993 г. до 23 февруари 1995 г. бе и президент на "Динамо" (Загреб).

"Много съм болен, много ми е тежко. Тази проклета болест ме превзема. Боря се. Болките са невероятни", разказа Чиро в последното си интервю.

"Краката не ме държат. Ситуацията е тежка, много тежка. Ракът е във всички кости и най-лошото е, че вече е в черния дроб. И ме унищожава лека, но сигурно", допълни той.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Гледам и по други сайтове са написали грешно името. Някой не знае името на треньора а останалите преписват грешното име. Не се занимавайте с теми на които не знаете дори името на човека за който пишете срамота е.

3

Анонимен

преди 1 месец

Ето за това трябва да се приеме закон за евтаназията .Това е хуманното решение ,а не когато болките са нечовешки и лекарствата за обезболяване не действат вече.Трагедията е и за близките около него като гледат всичко това без да могат да помогнат.

2

Unknown

преди 1 месец

Не преводачи , има една друга думичка за такива .... ;)