Снимка: архив, БГНЕС

"Трагедията е голяма", обобщава пред БНР картината в Турция след земетресението сънародникът ни Илхан Карабулут, който живее в Истанбул. Карабулут познава отлично района на бедствието, където е един от първите екскурзоводи.

"Районът е познат на българските туристи. Отдавна български групи посещават този район, където има много забележителности."

Още по темата
"В момента почти всички медии показват кадри от Адана, от Хатай - може би Хатай е най-пострадалият от всички градове", свидетелства той.

Жители в района на Хатай се топлят на огън на открито. Градът е сред най-пострадалите зони на голямото земетресение.

"Паника, която да предизвика бунтове, няма. Хората страдат. Тези, които са останали под развалините, се обаждат по телефоните и така насочват спасителите. Хората получават помощи – ядене, дрехи, одеяла, които се изпращат от градовете на Турция, от съседните страни", каза Карабулут.

Спасителни хеликоптери доставят помощи на местата с прекъснати транспортни връзки. Има настанени хора в джамии, в спортни зали. Организирани са и  палаткови лагери. Обявена е ваканция и част от останалите без подслон ще бъдат настанени в общежития, разказа още Илхан Карабулут.

"В Турция стават много земетресения и страната има опит да се организира след земетресения", категоричен е Карабулут.

Само от Истанбул са тръгнали 13 000 души спасителни екипи, уточни Карабулут. Включват се и части от турската армия.

Турските авиолинии са намалили драстично цената на билетите, за да могат желаещи доброволци да стигнат до местата на бедствието и да помагат.

"Има оцелели сгради на възраст над 60 години. Зависи как са строили", отбеляза още сънародникът ни. Той изрази увереност, че турската държава бързо ще се справи и ще окаже помощ на пострадалите от земетресението, които са загубили домовете си, защото има опит и практика в тази посока. По думите му ще отнеме няколко години да се възстановят сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase