Снимка: архив, БГНЕС

Бизнесмен от София е измамен с над 1 милион лева. Сумата е превеждана по банкови сметки в продължение на близо четири месеца с обещанието парите да бъдат инвестирани в криптовалута със сериозна печалба.

Измаменият човек е бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути. Обещанието е било, че парите му ще бъдат инвестирани в криптовалути и ще има сериозна печалба, предаде БНР.

В продължение на месеци средствата са били превеждани по сметки на финансови мулета. Така пострадалият от измамата е загубил над един милион лева.

По случая тече разследване в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Пред БНР началникът на отдел киберпрестъпност в ГДБОП апелира към хората да не се доверяват на подобни платформи. "Да внимават с кого комуникират, какви свои лични данни предоставят, да не се подмамват от оферти за бързо забогатяване или утрояване на техните финансови средства. Особен индикатор е това, че комуникацията се води в криптирани приложения, които после е изключително сложно за нас като правоохранителни органи да намерим хората, които са си чатили с нашата жертва", каза той.

Подобни измами се извършват от чужди граждани, обясняват от ГДБОП. А парите се изпращат на различни места в света. "Част от нашите разследвания, а и по данни на наши международни партньори извършители на подобни инвестиционни измами са от държави в регионите на Близкия изток, или Хонконг, Малайзия, Индонезия и Китай."

От МВР обясняват и схемата на измамниците. "Българските жертви са разпращали различни суми от рода на около 20 хиляди лева на различни банкови сметки в Лондон, Португалия, Полша, Турция, Хонконг и т.н., но накрая техните пари стигат до банкови сметки, контролирани от финансови мулета и други организирани престъпни групи, които изпират тези финансови средства. Хората, които извършват инвестиционната измама, са част от една организирана престъпна група, а хората, които изпират парите, естествено са в колаборация с първите".

 

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 1 месец

МИ КАТО Е *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

74

Евробизнес

преди 1 месец

Този е бързобзабогатял бизнесмен поуредена Еропрограма. Няма начин сам спечелил оарите си бизнесмен да бъде толкова плиткоумен и наивен.

73

Банкеръ

преди 1 месец

Много шарани плуват в Българското блато.Банките такса взимат за да си държиш парите там.Инвестициите са рисковано начинание.Даже и акции да си купиш за един милион,на другия де дружеството ще си вдигне капитала и пак отначало.Тоя Шаран е трфеен направо 1 млн на гола кука.