Снимка: БГНЕС

Сърбинът Новак Джокович спечели историческа десета титла при мъжете от Откритото първенство на Австралия по тенис. Това бе 22-ата титла за Джокович в турнирите от Големия шлем, с което изравни рекорда на испанеца Рафаел Надал.

Четвъртият поставен Новак Джокович победи третия в схемата Стефанос Циципас от Гърция с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) във финала за три часа игра, постигайки 28-ия си пореден успех в надпреварата. Той продължава с перфектния си актив във финалите на Откритото първенство на Австралия – 10 от 10.

Със спечелената титла в Мелбърн 35-годишният сръбски тенисист ще се завърне начело в световната ранглиста при мъжете при следващото обновяване на класацията.

Джокович пропусна предишното издание на Откритото първенство на Австралия през 2022 година и бе депортиран от страната заради правилата за ваксинация против коронавирус, но 12 месеца по-късно триумфира със само един загубен сет.

Стефанос Циципас не успя да стане първият гръцки тенисист с титла на сингъл в Големия шлем. Това бе първи финал за него в Мелбърн и втори финал на подобно ниво като цяло. В първия си финал от Шлема Циципас загуби отново от Джокович на "Ролан Гарос" през 2021-а.

Всичко за големия финал в Мелбърн четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase