Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави сънародниците си по случай Деня на обединението и изрази убеденост в победата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нападението на Русия на 24 февруари доведе до "ново възраждане на нашето украинско единство", заяви той в емоционално видеообръщение. Милиони хора в Украйна се обединяват, за да защитят страната си, каза президентът и изброи исторически места в различни части на Украйна.

"Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев, всички заедно отбраняваме Харков, всички заедно освобождаваме Херсон", допълни той.

Град Херсон е под украински контрол, но по-голямата част от Херсонска област е окупирана от руски войски.

"Ние ще победим. Заедно. И цяла Украйна ще чуе звука на победата", каза Зеленски. Той отново заяви, че цяла Украйна ще бъде освободена, включително анексираният от Москва през 2014 г. Крим.

Страната отбелязва Деня на украинското обединение на 22 януари, когато се чества годишнината от провъзгласяването през 1919 г. на "Акта на съединението" между Украинската народна република и Западноукраинската народна република.

Междувременно стана известно, че руската армия напредва към две села от Запорожка област в Южна Украйна, където тази седмица се засилиха сблъсъците ѝ с войските на Киев. Това заяви днес Владимир Рогов, служител от окупационните власти в региона, назначени от Москва, предаде Франс прес.

"Фронтът се движи, по-специално в две посоки - към Орехов и Гуляйполе, каза той пред РИА Новости.

Тези два града, всеки с по около 15 000 жители преди войната, се намират съответно на 65 и на 100 км югоизточно от град Запорожие - центъра на областта, контролиран от украинските сили.

Според Рогов "инициативата е в наши ръце" и в тези зони се водят сражения.

В сутрешния си бюлетин украинската армия посочи само, че вчера руската артилерия е обстреляла над 15 селища в Запорожка област.

Руската армия заяви вчера, че е провела в този регион "настъпателни операции".

След настъпателни операции частите от Източния военен окръг на Русия заеха по-изгодни рубежи и позиции, посочи в комюнике руското министерство на отбраната, без да добави подробности.

По-рано тази седмица Рогов информира за "силно повишаване на интензивността" на боевете "по цялата линия на фронта" в Южна Украйна.

Допирната линия между украинските и руските войски в Запорожието се е стабилизирала вече от месеци и големи сражения там не е имало за разлика от южната Херсонска област (до ноември) и източната Донецка област, където битките продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase