Снимка: БГНЕС/EPA

Кремъл заяви, че действията на Франция и други западни страни да доставят на Украйна оръжия - включително леки танкове - само ще направят живота на украинците по-труден.

"По същество тези доставки не могат и няма да променят нищо... Те могат само да удължат страданията на украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в отговор на въпрос относно решението на Франция миналата седмица да изпрати бронирани превозни средства на Украйна.

Европа и НАТО са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано френският президент Еманюел Макрон в разговор с Володимир Зеленски заяви, че Париж ще достави на Украйна бронирани машини или колесни танкове AMX-10RC.

"Едва ли има смисъл да говорим само за решението на Франция. Ние знаем, че колективна Европа, Северноатлантическият алианс и Съединените американски щати вече са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие", каза Песков.

Междувременно проруските сепаратисти в Донецка област обявиха, че са поели контрола на селище, разположено в близост до Бахмут, съобщи БТА.

Бахмутское "беше освободено от руските въоръжени сили", съобщиха сепаратистите от този украински регион, който Москва твърди, че е анексирала.

Информацията не е потвърдена от независим източник. Украинските власти заявиха, че отблъскват постоянни нападения срещу Бахмут и други градове, извършвани от наемническата група "Вагнер", съобщи Ройтерс. Подкрепления са изпратени в Соледар, малък град в близост до Бахмут.

Бахмутское се намира на североизток от град Бахмут, известен с лозята и солните си мини, с около 70 000 жители преди началото на руската офанзива. Руските сили, водени от наемниците от групата "Вагнер", се опитват да превземат града от два месеца, но се сблъскват с ожесточена украинска съпротива. Част от Бахмут е в развалини вследствие на ожесточения артилерийски обстрел.

Бахмутское е в близост и до град Соледар, който също е сцена на ожесточени сблъсъци.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че районът между тези два града е „едно от най-кървавите места на фронта“, припомня АФП.

Същевременно стана ясно, че 60-годишна жена е убита, а още няколко души са ранени при руски ракетен удар по пазар в село Шевченково в Източна Украйна. На кадри, публикувани в "Телеграм", се вижда как спасители претърсват големи купчини отломки и голям кратер в Шевченково, югоизточно от регионалната столица Харков.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, написа в "Телеграм", че "за съжаление е загинала 60-годишна жена". "Всички останали жертви са хоспитализирани. Лекарите им оказват помощ. Спасителите продължават да разчистват отломките", добави той.

По-рано той съобщи, че най-малко седем души са били ранени при удара, включително 13-годишно момиче.

Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска администрация, потвърди, че е загинал един човек и публикува в "Телеграм" снимка на пазара в пламъци. "Чисто и просто терористи", добави той и обвини Русия за нападението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase