Снимка: БГНЕС

Изключително напрегнат финал на Световното първенство, ако не и най-добрият за всички времена. Невероятна победа за Аржентина, която увенчава кариерата на суперзвездата Лионел Меси. Но и нова надежда за една страна в дълбока криза.

Аржентина победи Франция с дузпи, след като мачът завърши наравно 3:3, което накара стотици хиляди граждани да се изсипят по улиците на Буенос Айрес, за да празнуват, скандират и танцуват. Обелискът - забележителният паметник на южноамериканската столица, в чиято по-широка агломерация живеят над 17 млн. души, бързо беше покрит с море от хора, предава "Политико".

На около 15 пресечки северно от обелиска, пред бара Locos por el fútbol (Луди по футбола) в квартал Реколета, някои фенове прекараха наказателната акция в молитва, на колене, с глави и ръце на земята, за да избухнат след това в бурни викове и сълзи.

"Невероятно е. Нямам думи. Това означава толкова много за нас", каза Енрике Ференц, който следеше стремежа на Аржентина към трета победа на Световното първенство със сина си Игнасио пред бара.

"Това много ми напомня за 1986 г.", каза той, имайки предвид последният тримуф на Аржентина на Световното първенство по футбол под ръководството на футболната легенда Диего Марадона, и добави: "Това е и огромно облекчение, като се има предвид ситуацията, в която се намираме."

Думите на Ференц обобщават общото усещане, което се засилва през последните седмици в известната с футболния си ентусиазъм, но и с кризата си страна: С напредването на "Ла Албиселесте" на Световното първенство по футбол в Катар, с достигането на четвъртфинал и полуфинал и накрая на финала срещу бившия световен шампион Франция, хората все по-често възприемаха нова надежда и чувство на еуфория - състояние, което мнозина в страната, белязана от сякаш постоянни икономически кризи и галопираща девалвация на валутата, не познаваха от дълго време.

Някога, преди около 100 години, една от най-богатите страни в света, Аржентина се е сблъсквала с различни икономически сривове през последните десетилетия, но последните години са особено горчиви. Тази година инфлацията достигна почти 100 %, като бързо изтри спестяванията и много мечти, особено сред средната класа. Тези, които могат, инвестират активите си в евро или долари, които могат да бъдат обменени за аржентински песо на полулегалния черен пазар при много по-добри условия от официалния обменен курс.

Лявото правителство на президента Алберто Фернандес се опитва да стабилизира както валутата, така и икономиката, като ограничава или облага с данъци износа на основните стоки в страната - селскостопански продукти като соя, месо и пшеница - но според критиците тези протекционистични мерки само са задълбочили икономическите проблеми на Аржентина. По улиците на Буенос Айрес и на други места през последните години драстично се увеличи броят на бездомните хора и на тези, които отчаяно се опитват да изкарват прехраната си, като търсят в кофите за боклук продукти, годни за рециклиране.

Победата на Световното първенство по футбол, която изглежда поне за момент е изкоренила общото чувство на неудовлетвореност и провал, което отдавна е обхванало страната.

"Ние сме шампиони! Целият свят ни гледа днес! Не мога да ви опиша емоцията, която изпитвам", извика Анхелика Лопес от Буенос Айрес, когато беше попитана от "Политико" какво означава победата за Аржентина, за да изчезне секунди по-късно в тълпата, която танцуваше лудо под барабаните.


В скандирания хората възпяваха националната си гордост и аплодираха Меси, 35-годишната суперзвезда на аржентинския отбор, който в неделя постигна отдавна неизпълнената си цел да увенчае кариерата си със спечелването на световното първенство - след като много аржентинци, а вероятно и самият той, вече не вярваха в това. Във финала с високо напрежение, белязан от драматични обрати, Меси вкара два гола и отново бе централен плеймейкър.

"Свикнали сме да бъдем побеждавани, затова знаем как да се справяме с добрите и лошите моменти", заяви аржентинският треньор Лионел Скалони пред националната телевизия. "Да си на върха е нещо уникално, невероятно удоволствие".

Макар че е малко вероятно победата като такава да окаже осезаемо влияние върху икономическото положение на страната и нейния народ, от който близо 40 % живеят под прага на бедността, преоткритите надежда и гордост идват в момент, в който може да се очертае нова политическа и икономическа перспектива за Аржентина.

Въпреки дългогодишната икономическа депресия, политическите неуредици и ширещата се корупция южноамериканската страна има голям потенциал благодарение на изкопаемите ресурси като газ - находището "мъртва крава" в Патагония е вторият по големина в света запас от шистов газ - и литий, който е ключов компонент за батериите в електромобилите и електрониката. Западни лидери като германския канцлер Олаф Шолц вече изразиха интерес да подкрепят Аржентина в експлоатацията на тези ресурси.

Още по темата

Освен това през следващата година може да бъде ратифицирано дълго отлаганото търговско споразумение между ЕС и блока Меркосур, включващ Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай, което сега изглежда по-вероятно, тъй като новият президент на Бразилия Лула да Силва обеща по-добра защита на тропическите гори на Амазонка. Оптимизмът по отношение на сделката нарасна и поради войната на Русия срещу Украйна и нарастващото напрежение с Китай, които доведоха до промяна на мнението на много европейски политици, които дълго време се противопоставяха на сделката, но сега виждат необходимостта от установяване на по-тесни връзки с демокрациите в Южна Америка.

Защитниците на сделката твърдят, че тя ще премахне протекционистичните бариери в Аржентина и съседните ѝ държави и ще открие нови възможности за инвестиции и растеж.

Промяната може да настъпи и на национално политическо равнище, тъй като през октомври следващата година в Аржентина ще се проведат общи избори, на които лявото правителство ще бъде оспорено от по-благоприятни за пазара кандидати както от дясноцентристкия блок, така и от нова либерална партия.

В неделя някои жители на Буенос Айрес припомниха, че последният път, когато Аржентина спечели Световната купа през 1986 г., беше само три години след падането на военната диктатура - и това беше определящ момент за младата демокрация. Надеждата е, че тазгодишната победа ще даде подобен подем на страната, която има остра нужда от такъв.  

"Може би, с малко късмет, днешната победа може да бъде предвестник на политическото и икономическото обновление, от което страната ни толкова много се нуждае", казва Гилермо Алберто, футболен фен, който се забавлява по улиците на Реколета, Буенос Айрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase