Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на фалиралата борса за търговия с криптовалута FTX Сам Банкман-Фрайд беше арестуван на Бахамите по искане на американската прокуратура, предаде Ройтерс. Това се случи ден преди насроченото му изслушване пред Конгреса за краха на платформата, една от най-големите в криптосвета.

Арестът маркира тъжния край на кариерата на 30-годишния предприемач, известен с инициалите си SBF, който успя да яхне вълната на възхода на криптовалутите и благодарение на това да стане милиардер, преди да се стигне до почти светкавичния крах на FTX.

Борсата, създадена през 2019 г. и базирана на Бахамите, подаде молба за банкрут на 11 ноември, след като в рамките на 72 часа търговците изтеглиха от нея около 6 милиарда долара. Впоследствие стана ясно, че Банкман-Фрайд тайно е използвал 10 милиарда долара от фондовете на своите клиенти, за да подсили собствения си търговски бизнес.

Арестът дойде ден преди той да свидетелства пред Конгреса и да атакува бившите си адвокати от кантора "Съливан и Кромуел", новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей и основния си борсов съперник - китайската Binance.

Очаква се Банкман-Фрайд да бъде екстрадиран в САЩ скоро. Американската прокуратура съобщи, че има обвинение срещу него, което ще бъде оповестено по-късно днес. Според в. "Ню Йорк таймс" става дума за измама и пране на пари.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase