Снимка: архив, БГНЕС

Назначената от Москва окупационна администрация отрече руската армия да се подготвя да се изтегли от Запорожката АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Тя излезе с този коментар днес, след като вчера ръководителят на украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом" Петро Котин каза, че има признаци за възможно руско изтегляне от атомната електроцентрала в югоизточната част на страната.

"Медии активно разпространяват фалшиви новини, че Русия уж планира да се изтегли от (град) Енергодар и да напусне (Запорожката АЕЦ край града). Тази информация не е вярна", заяви в "Телеграм" назначената от Москва администрация в окупираната част от Запорожка област.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви днес, че при сражения близо до Енергодар в края на миналата седмица са били унищожени шест единици руска военна техника и ранени около 30 руски войници.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път, отбелязва Ройтерс.

Много служители на Запорожката АЕЦ живеят в Енергодар. Русия превзе през март най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно за обстрел на Запорожката АЕЦ.

Назначените от Москва власти в Нова Каховка съобщиха за убита жена и ранен мъж при украински обстрел по града в частично окупираната Херсонска област в Южна Украйна снощи, предаде ТАСС.

Нанесени са щети и на инфраструктурата.

В петък окупационната администрация съобщи за седем убити цивилни при украински обстрел по Нова Каховка - стратегически град на източния бряг на Днепър. По-рано този месец руските въоръжени сили се изтеглиха от териториите, които бяха окупирали в Херсонска област на западния бряг на реката.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase