Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се трайно увеличение на киберпрестъпността. Сигналите за киберпрестъпления са до 70 на ден. Това коментира пред Нова телевизия началникът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП Владимир Димитров. Конкретно за сексуална експлоатация на деца сигналите са около 3-4 на седмица.

Повод за разговора е разбитата педофилска мрежа в петък, когато бяха арестувани 13 души, разглеждали брутални сцени на сексуално насилие над деца. „Не пожелавам никому да вижда подобни сцени”, призна началникът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

„Най-честите оплаквания на децата и техните родители са контакти с педофили в интернет. Често имаме жертви, които идват и казват, че детето им има контакти с педофил в мрежата”, обясни киберспециалистът.

„Нужно е доверие между родителите и децата. Голяма част от проблемите, които се случват при комуникация на
педофили с деца е след като има неглижиране от страна на родителя. Те не знаят какви материали споделя, с кого комуникира…  Учителите играят ключова роля, но основният проблем е в семейството”, каза служителят.

Запитан защо едва пет години след въвеждането й в България е задействана системата AMBER Alert за издирване на малкия Сашко от Брезник, Димитров каза, че са оценили нуждата детето да бъде обявено за общодържавно издирване и има реална опасност за живота и здравето му. „Ние сме посредник между колегите от националната полиция и американската компания Facebook”, обясни Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase