Снимка: Bulgaria ON AIR

Севернокорейските медии показаха дъщерята на лидера Ким Чен-ун, за която се знае малко. Вчера тя присъства заедно с него на пробното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МКБР). Момичето привлече вниманието на медиите по света, защото е представител на четвъртото поколение на династията, управляваща КНДР вече над 70 години, предаде Асошиейтед прес.


Севернокорейските медии съобщиха, че вчера Ким е наблюдавал изстрелването на ракетата в присъствието на съпругата си И Сол-джу и "любимата им дъщеря", както и на други официални лица. Ким обяви, че изстрелването на ракетата "Хвасон"-17 - севернокорейската ракета с най-голям обсег, способна да носи ядрена бойна глава, показва, че Пхенян разполага с надеждно оръжие за възпиране на заплахите начело със САЩ.

Печатният орган на Корейската трудова партия "Нодон синмун" разпространи и няколко снимки, на които се вижда как Ким заедно с дъщеря си наблюдава от разстояние издигането на ракетата. На други фотографии тя върви с баща си, с вързана коса, бяло яке и червени обувки, а зад тях се вижда самоходна установка за изстрелвана, представляваща камион с голяма ракета върху него.

Това е първият път, в който севернокорейските медии споменават за дъщерята или показват нейни снимки. В публикациите им не се уточнява как се казва момичето, нито на каква възраст е.

Личният живот на Ким продължава до голяма степен да е забулен в тайна. Според южнокорейските медии той се е оженил за И през 2009 г. и двамата имат три деца, родени през 2010, 2013 и 2017 г.

От съобщението на севернокорейските медии не става ясно кое от децата е завел Ким на полигона. През 2013 г., след посещение в КНДР, бившата американска баскетболна звезда Денис Родман заяви пред "Гардиън", че той и Ким са изкарали "прекрасна почивка на морето" заедно със семейството на севернокорейския лидер и баскетболистът е държал на ръце дъщеря на Ким, която тогава още била бебе. Според Родман тя се казва Джу-е.

Въпросът за децата на Ким буди силен интерес в чужбина, защото 38-годишният управник все още не е посочил своя наследник.

Когато през 2020 г. той дълго време не бе виждан на обществено място и се появила слухове, че е зле със здравето, световните медии трескаво се опитваха да отгатнат кой е човекът, който ще застане начело на бедната, но разполагаща с ядрено оръжие страна, ако Ким не е в състояние да изпълнява задълженията си. По онова време много наблюдатели изразиха мнение, че това ще е неговата сестра Ким Йо-чен.

Откакто през 1948 г. дядото на Ким Ким Ир-сен основава КНДР, Северна Корея се управлява неизменно от хора от фамилията. Според семейните правила да управляват страната имат право единствено хора, свързани със семейството по кръвна линия.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase