Снимка: БГНЕС

Илон Мъск е казал на служителите на Twitter, че дистанционната работа ще приключи и че предстоят "трудни времена", според съобщенията.

В имейл до служителите собственикът на фирмата за социални медии казва, че от работниците ще се очаква да бъдат в офиса поне 40 часа седмично, съобщава Bloomberg.

Мъск допълни, че "няма как да се замаже посланието", че забавянето на световната икономика ще засегне приходите от реклама на Twitter.

През май 2020 г. базираната в Сан Франциско компания заяви на служителите си, че могат да работят от вкъщи "завинаги", ако желаят, тъй като компанията смята, че мерките за дистанционна работа по време на блокирането на Ковида са били успешни.

Но Мъск неведнъж е имал лошо мнение за работата от разстояние, като по-рано тази година написа на сайта, който сега притежава, че "всички неща с престоя вкъщи на Covid-19 са подмамили хората да мислят, че всъщност не е необходимо да се работи усилено. Предстои грубо събуждане!"

През юни Мъск, който е шеф и на Tesla, заяви пред служителите на производителя на електрически автомобили, че работата от разстояние вече не е приемлива. Както и в Тесла, предприемачът заяви, че ще предоставя изключения лично само за служителите на Twitter, които искат да работят от разстояние.

Най-богатият човек в света вече обяви, че половината от служителите на Twitter ще бъдат освободени, седмица след като купи компанията в сделка за 44 млрд. долара.

Мъск заяви, че не е имал "никакъв избор" относно съкращенията, тъй като компанията е губила по 4 млн. долара на ден. Той обвини "активистки групи, оказващи натиск върху рекламодателите" за "огромния спад на приходите".

Съкращенията, както и яростното застъпничество на Мъск за свободата на словото, доведоха до спекулации, че Twitter може да намали усилията си за модериране на съдържанието.

Мъск обаче настоя, че подходът на платформата към вредните материали остава "абсолютно непроменен".

Като част от промените в платформата на социалната медия Мъск въвежда планове, които позволяват на потребителите да си купуват проверен статус със син знак срещу 8 долара на месец.

Още по темата
В електронното си писмо до служителите Мъск заявява, че иска абонаментите да съставляват половината от всички приходи на Twitter.

Но промяната в политиката е спорна, на фона на опасенията, че платформата може да бъде залята от фалшиви акаунти.

Досега значката за потвърждение се даваше само на известни или високопоставени акаунти, които Twitter е анализирал и считал за автентични.

"Сега синята отметка може да означава две различни неща: или че акаунтът е бил проверен по предишните критерии за проверка (активен, забележителен и автентичен), или че акаунтът има активен абонамент за Twitter Blue", заяви Twitter.

"Акаунтите, които получават синята отметка като част от абонамент за Twitter Blue, няма да бъдат подлагани на преглед, за да се потвърди, че отговарят на критериите за активност, забележимост и автентичност, които се използваха в предишния процес."

Новата система е пусната в действие за потребителите на Apple iOS в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, наред с Обединеното кралство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase