Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е уверил турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор, че няма планове за използване на ядрено оръжие в Украйна. Това заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от турските медии.

Още по темата
По време на телефонните разговори руската страна увери Турция, че не планира да използва ядрени оръжия. От своя страна украинската страна отхвърли твърденията за подготовка за използване на "мръсно оръжие" ("мръсни бомби"), каза Калън.

Според говорителя на турския президент Анкара възнамерява да предложи на страните в конфликта да се върнат към преговорите за мирно уреждане на кризата.

Калън заяви още, че след като Русия е получила това, което е искала, се е върнала към "зърненото споразумение", посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Смятаме, че Русия получи това, което е поиска, посочи Калън, като изтъкна ролята на Анкара за връщането на Москва към споразумението.

През последните три-четири дни положихме големи дипломатически усилия. Министърът на отбраната, министърът на външните работи положиха много усилия. Във вторник нашият президент проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, каза Калън.

Той заяви, че паралелно са били проведени разговори с Украйна, която "е взела конструктивно отношение спрямо исканията и очакванията на руската страна".

Президентът на страната Володимир Зеленски потвърди ангажимента си към сделката за зърното в телефонен разговор с Ердоган в сряда, отбеляза Калън.

Той добави, че Турция възнамерява да съдейства за деблокирането от Запада на износа на храни и торове от Русия.

Русия е изправена пред редица проблеми. Няма официално ембарго, но логистичните и застрахователните компании се опасяват от евентуални вторични санкции. Възникна ситуация, при която се избягва сътрудничеството с руснаците. Ние, международната общност, трябва да направим нещо по въпроса, като казваме това на колегите ни в Европа и САЩ, каза Калън.

Според него предоставянето на гаранции за износа на торове и зърно от Русия не бива да се възприема като "подкрепа за плановете на Русия да води война (в Украйна)".

На 2 ноември Русия реши да възобнови участието си в сделката за зърно, след като Украйна с посредничеството на ООН и Турция гарантираха писмено, че няма да използват коридора за сигурност в Черно море за военни цели, съобщи руското министерство на отбраната. В същото време Москва заяви, че си запазва правото си да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши дадените от него гаранции.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase