Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще представи днес визията си "Векът на Турция", съдържаща програмата и целите на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Република Турция ще навърши догодина сто години от основаването си, като през последните двайсет от тях държавата е ръководена от партията на Ердоган.  

Визията за следващия век от съществуването на републиката ще бъде представена на церемония в Анкара, като единственият оратор в програмата ще бъде президентът, посочва телевизията. На проявата са поканени да присъстват спортисти, хора на изкуството, представители на религиозни общности и организации на гражданското общество, членове на политически партии, журналисти и пр.

В речта си Ердоган ще отправи призив за консолидиране около идеята за създаване на "голяма и силна Турция" без оглед на различията във вярванията, разбиранията, етноса, езика, пола, религията.

Подготвено е и лого за "Века на Турция", което ще бъде представено на обществеността следващата седмица.    

"Подготвяме се да посрещнем стогодишнината на нашата република с програмата "Векът на Турция", която далеч надхвърля обичайните чествания на дадена годишнина. Както преди обединихме нацията си с хоризонта на целите ни за 2023 г., така сега, с Божията помощ, започваме изграждането на визията ни за 2053 г. с нашата програма "Векът на Турция", заяви Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase