Снимка: БГНЕС

Ваксините за борба с рака ще бъдат масово достъпни преди 2030 г., твърдят съпрузите проф. Угур Шахин и проф. Йозлем Туречи, създатели на една от най-успешните ваксини срещу COVID-19, пише в "Ню Йорк таймс".

Уроците, научени в пандемията, ще ускорят лечението на рак, базирано на mRNA технологията, твърдят те.

Двойката създава компанията BioNTech в Майнц, Германия, през 2008 г., за да работи основно върху рака. Когато започва пандемията, те променят фокуса на разработките си, за да създадат ваксина срещу коронавируса в сътрудничество с фармацевтичния гигант Pfizer.

Тяхната ваксина използва иРНК, която се свързва с шиповия протеин на коронавируса, учи клетките на имунната система да го разпознават и да се борят с него.

„Това, което разработвахме в продължение на десетилетия за създаването на ваксина срещу рак, улесни появата на COVID ваксината. Сега се връщаме към основната цел в научната ни работа - създаването на ваксина срещу рак“, казва проф. Тюречи пред "Би Би Си".

Тя подчертава, че тъкмо опитът от пандемията им е дал повече знания за това как по-бързо и ефективно да се произвеждат ваксини, както и наблюдения реакцията на имунната система на иРНК ваксините при голям брой хора.

Според проф. Шахин ваксините срещу рак ще бъдат широко достъпни преди 2030 г. "Учените са склонни да показват смирение, допълва го проф. Тюречи, „защото природата и биологията имат толкова много тайни“, но всяка стъпка в опитите за лечение им помага да „разберат повече за това срещу какво сме изправени и как да се справим с него“. Тя признава, че учените винаги се колебаят, когато трябва да съобщят, че имат лек срещу рака. "Имаме редица пробиви и ще продължим да работим върху тях”, казва ученият.

Ваксините срещу рак ще работят подобно на тази срещу COVID-19 - ще учат човешкия организъм да произвежда антигенни молекули, открити в тумора, така че да може да разпознае и изчисти всички клетки, останали след отстраняването му.

През юни, на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, BioNTech представи резултатите от проучване в ранен стадий при пациенти с рак на панкреаса. Половината от 16-те доброволеца, на които е приложена ваксината, са били без рак 18 месеца след отстраняването на тумора. При останалите осем не е имало Т-клетъчен отговор - шест са починали или ракът им се е появил отново.

Ракът на панкреаса е най-често срещаният смъртоносен рак, 90% от пациентите умират в рамките на две години след диагностицирането. Подобно изпитване се провежда и при пациенти с рак на червата.

Много компании имат ваксини срещу рака в процес на клинични изпитвания. Някои са персонализирани, директно насочени към протеини от тумор на пациента, а други просто са насочени към антигени, които обикновено се намират в техния вид рак.

Точно както науката беше нашият път за излизане от пандемията, науката е нашият път към победата над рака. Оптимисти сме, че в бъдеще ще видим mRNA технология и други вълнуващи подходи за ваксини, които дават на лекарите повече възможности за лечение, за да победят рака, коментира  д-р Сам Годфри, експерт от най-голямата независима организация, чиито изследвания са посветени на онкологичните заболявания - Cancer Research UK. - "Ваксина срещу рак" звучи като чудотворна перспектива, но е по-близо до реалността, отколкото си мислите. Вече използваме ваксини за справяне с вируси, за които е известно, че причиняват рак, казва д-р Годфри.

Още по темата
HPV ваксината предпазва от човешкия папиломен вирус, за който е известно, че причинява рак на маточната шийка и други. Ваксината срещу хепатит В предпазва от вирус, който може да причини рак на черния дроб.

Следващото поколение ваксини срещу рак има за цел да ваксинира хора, които вече са имали рак, като превенция срещу връщането на болестта.

Има различни подходи в разработката на тези препарати. В случая на BioNTech ваксината ще използва иРНК, за да научи тялото да разпознава антигени или химични маркери, открити в тумора на пациента. Ако туморни клетки останат в тялото след отстраняването на карцинома, имунната система трябва да ги разпознае и унищожи.

Други компании, разработващи ваксини срещу рак, възприемат по-малко персонализиран подход като учат тялото да открива и атакува антигени, които по принцип се откриват в туморите, вместо тези в собствения специфичен карцином на пациента.

Учените признават, че все още има предизвикателства за преодоляване като факта, че раковите клетки потискат имунната система, както и някои традиционни лечения за рак. Това може да затрудни имунната система в стремежа ѝ да открие и унищожи раковите клетки, дори ако ваксината я "учи" да прави това.

Преди три години идеята за производство на ваксина срещу нов вирус за няколко месеца изглеждаше почти фантазия. Не би било лудост да заложим на учените и в борбата срещу рака, обобщава "Ню Йорк таймс".

Коментари Напиши коментар

34

вижте в НАЦИД

преди 3 месеца

д-р Димитър Батуров от МБАЛ Надежда дълго е учил медицината - от 1985 до 1993г. Той е доктор по национална сигурност от УНИБИТ и е доцент по туризъм, а не по медицина.

33

Анонимен

преди 3 месеца

и ще трябва се боцкат бустери на 3-6 месеца сигурно като ковидската измама ахахаха баси хитрите евреи

32

:(

преди 3 месеца

Нали преди няколко години се вдигна гюрултия около някаква ваксина срещу рак на матката и българско момиче в пубертета почина вследствие на това, че е било ваксинирано по настояване на мaйкaтa? За опитни зайчета ли ни взеха, та започнаха тогава точно в нашата държава рекламирането на тази недоразработена ваксина?