Снимка: Bulgaria ON AIR

Музикант свири 9 часа на саксофон, докато му правят тежка мозъчна операция за отстраняване на тумор. Животоспасяващата интервенция е извършена в болница в Рим, а пациентът е изписан три дни по-късно в добро състояние.

Музиката от филма "Любовна история" от 1970 година и националния химн на Италия звучат в операционната зала, докато лекарите отстраняват тумор от мозъка на 35-годишен музикант.

Операцията е извършена от международен екип и са използвани най-съвременни технологии.

"Туморът е разположен в много, много сложна област на мозъка. Освен това пациентът е левичар. Това прави нещата по-сложни, защото невронните пътища на мозъка са много по-сложни", обясни неврохирургът д-р Кристиан Брона.

Преди операцията пациентът е казал на лекарите, че запазването на музикалните му способности е от съществено значение за него. А за медиците това, че пациентът е свирил на саксофон по време на операцията, им е позволило да картографират различни функции на мозъка.

Д-р Брона, който е направил стотици мозъчни операции в будно състояние, казва, че ключът към извършването на толкова сложна интервенция е подготовката, защото всеки мозък е уникален.

"Когато оперираме мозъка, трябва да сме сигурни, че не увреждаме пациента като личност – начинът, по който изпитва емоции", добави той.

Три дни след операцията пациентът е изписан. А д-р Брона, който спасява живота му, казва, че е горд, че пациентът му е успял да се върне към нормалния си живот и се радва, че с всяка операция познанията за този клон на медицината напредват.

А освен науката, музиката е другото средство, което спасява и дава живот.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase