Снимка: БГНЕС

Организаторите на световното първенство по футбол в Катар ще обособят зони за отрезвяване на прекалили с алкохола привърженици, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки Скай Нюз.

Турнирът, насрочен за дните между 20 ноември и 18 декември, ще бъде първият в историята на територията на страна с мюсюлманско население, която има стриктни закони срещу продажбата и употребата на спиртни напитки, предаде БТА. Футболните фенове пък са известни като любители на бирата в сериозни количества и това създава немалко главоболия на Международната футболна асоциация (ФИФА) и организационният комитет. Част от спонсорите също са гиганти в пивоварната сфера.

Още по темата

Според информацията, Катар ще позволява употребата на бира на стадионите три часа преди началото на мачовете и до един след техния край, но не и по време на игра. Изпълнителният директор на Катар 2022 Насер Ал Хатер заяви за Скай Нюз, че за прекалилите с пиенето ще има зона за отрезвяване.

"Имаме планове за справяне със ситуации, в които някои хора са употребили твърде много алкохол", каза той и добави, че организаторите правят това с цел запазване на безопасността на всички по трибуните. Той смята, че това е "добра идея".

Ал Хатер заяви също така, че привържениците от ЛГБТИ общността могат да се чувстват добре дошли и в безопасност в Катар. Хомосексуализмът е нелегален в страната, която обаче ще направи смекчи законите по време на турнира.

"Всеки човек е добре дошъл в нашата страна и може да се чувства в безопасност", каза още Ал Хатер и увери, че това важи и за двойки, които желаят да се държат за ръка на публични пространства.

През тази година Катар и други страни от Близкия изток забраниха излъчването на приключенската анимация "Светлинна година", тъй като тя съдържа прояви на забранена сексуална ориентация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase