Снимка: БГНЕС

Топката, с която легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона вкарва историческия гол с Божията ръка срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986-а година, ще бъде продадена на търг следващия месец.

Очакваната цена, за която реликвата би трябвало да намери своя нов притежател, е между 2.8 и 3.3 милиона долара, съобщава БТА.

Още по темата
Голът е може би най-коментираният и скандален в историята на футбола. По време на четвъртфинала от Мондиал 1986 година срещу Англия Марадона скача пред вратаря Питър Шилтън, когато топката лети, удря я със своята ръка и я вкарва във вратата, за да открие резултата на четвъртфиналния мач, който се игра на стадион "Ацтека".

По-късно, попитан от журналисти защо е вкарал гол с ръка, Марадона отвръща, че ако е имало ръка при гола, това е била Божията ръка.

Това скандално попадение е последвано от второто, което е след невероятен самостоятелен пробив и е наричан от мнозина "Голът на века".

Тунизийският съдия Али Бин Насер, който ръководи въпросната среща, е собственик на топката. Самият Бин Насер не забелязва играта с ръка при първото попадение като прехвърля вината на българина Богдан Дочев, който е страничен съдия. Самият Дочев неколкократно е обяснявал приживе, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът не реагирал.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се проведе на 16-и ноември  и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания.

Самият съдия смята, че сега е дошъл правилният момент, за да се раздели с топката и изрази надежда, че купувачът ще я изложи на публичен показ.

Той казва за онзи момент в Мексико преди 36 години: "Не можах да видя инцидентът съвсем ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с гръб към мене".

Организаторът на търга Греъм Бъд заяви: "Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено в търга".

На финала Аржентина спечели световната титла, след като победи Западна Германия (ФРГ) на финала.

Иначе фланелката на Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона долара, което е нов световен рекорд за спортен артикул.

Фланелката на съдията Бин Насер от Тунис, заедно с подписана от Диего Марадона за него друга фланелка, ще бъде изложена на аукциона другия месец за отделно наддаване. Все още няма ясно за този артикул колко ще бъде началната цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase