Снимка: архив, БГНЕС

Ден преди американската вицепрезидентка Камала Харис да пристигне в Сеул, Южна Корея каза, че Пхенян е изстрелял балистична ракета към източното ѝ крайбрежие, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Южнокорейските въоръжени сили посочиха, че ракетата е изстреляна днес, но не оповестиха допълнителна информация.

Това е втората ракета, която Северна Корея изстрелва в рамките на три дни.

Преди два дни южнокорейската и американската армия започнаха военноморско учение край източните брегове на полуострова, като в тях се включи и самолетоносач, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея е подложена на международни санкции от 2006 г., като през годините Съветът за сигурност на ООН постоянно и единодушно ги засилва, за да спре финансирането на Пхенян за програмите му за ядрени оръжия и балистични ракети.

Северна Корея отхвърля резолюциите на ООН, считайки ги за нарушение на суверенното ѝ право да се защитава и да изследва космическото пространство. Освен това Пхенян определи съвместните учения на САЩ и Южна Корея като доказателство за вражески намерения.  
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 месеца

Тез пък и те само си хабят ракетите...

12

Jas

преди 2 месеца

Опасявам се, че Ким непази суверинитета на страната си, но единствено задните си части и наследственото си "царство". И то за сметка на народа си, който гладува и мизерства от десетилетия още от времето на дядо му Ким Ир Сен. *** няма, но гайдата му е реактивна и нуклеарна...Путин доста почна да го копира, с реторика и действия...Русия бавно, но сигурно е тръгнала по пътя на С. Корея.

11

Анонимен

преди 2 месеца

Ей така се пази суверенитет, а не като нас да си наррежем над 150 МиГ-а и ракетите СС23, а сега да плащаме над 2млрд за 8 трошки дето няма и да ги видиме наживо. Фамилията Ким видя какво се случи със Садам и Кадафи като се отказаха от ядрените си програми и бързо си направиха изводите и поуките.