Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" няма притеснение, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ за ноември. Целта е да бъде на конкурентна цена. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното заседание на  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за октомври, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тя добави, че индикациите са, че ще се покрият изискванията с обвързващи оферти от заинтересовани компании. Такъв ще бъде подходът и за доставка на газ за декември, както и за доставките през 2023 г.

Още по темата

Настоящото повишение на цените на газовите пазари вероятно ще даде отражение върху цената на "Булгаргаз" за ноември, счита Златева. Тя добави, че днес дружеството е обявило четири търга за доставка на втечнен природен газ, предстои обявяването на търга и за тръбен газ. Днес започва работа комисията за предварителна оценка на намеренията на компаниите, които искат да подадат обвързващи оферти. Т.е. днес ще се направи първата оценка кои компании отговарят на изискванията и условията за доставка на газ през ноември. Очаква се изборът на доставчик или доставчици да стане до 4 октомври.

Днес ще бъдат информирани всички компании, които вчера до 22:00 часа са подали документи по първия етап. Те имат срок до началото на другата седмица да подадат обвързващите си оферти. "Има голям интерес към търга и за ноември, и за декември, както и за годишния и десетгодишния търг", отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз". По думите й фактът, че има компании от целия свят - Америка, Европа, Китай, показва, че това е правилният подход. Тя се надява, че чрез тези открити, конкурентни и прозрачни процедури ще се постигне и добра цена за ноември.

На 20 октомври предстои голямо онлайн събитие, което е предназначено за заинтересованите компании за 10-годишния търг, допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

"Смятам, че това е правилният подход и за постигане на добри ценови равнища и прехвърляне на тези ползи върху потребителите - било то битови, газоразпределителни дружества или големи индустриални предприятия", изтъкна Златева, цитирана от БТА.

Тя добави, че "Булгаргаз" е направило доста стъпки за по-голяма гъвкавост по отношение на намаленото потребление от страна на индустриалните предприятия, както и по отношение на договорите за другата година. Според нея това е един от подходите за намиране на общи решения, когато клиентите на дружеството са в по-трудна ситуация, тъй като в момента има исторически минимум като потребление на природен газ, което е най-вече заради цените.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 месеца

цената Златева цената е златна наличност от прекупвачи и спекуланти колко щеш пфу ***

23

харашой

преди 2 месеца

Тази стои с постоянно затворена уста, защото ако я отвори ще почне да вали дъжд в устата й.

22

Augusto Pinochet

преди 2 месеца

ПАК НИ ЛЪЖАТ НА 03.10. СПИРАТ ДОСТАВКИТЕ ПО СТАРИЯ ГАЗОПРОВОД ЖИВКОВ/КАРАМАНЛИС ОТ ГЪРЦИЯ ПОРАДИ ИЗЧЕРПВАНЕ НА ЗАЯВЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА - ГРЪЦКИЯ ГАЗОВ ОПЕРАТОР ГО КАЗА.