Снимка: БГНЕС/ЕПА

Избирателната активност на референдума в Донецката народна република надхвърли 50 процента и той може да се счита за валиден, заяви пред ТАСС Александър Кофман, ръководител на Обществената камара на републиката на брифинг в ЦИК на региона. Над 50% е и избирателната активност в Луганската народна република обяви ръководителят на ЦИК Елена Кравченко.

"Според международните норми един референдум се счита за валиден, ако в него са гласували 50% плюс един избирател. Според вчерашните резултати този крайъгълен камък е достигнат", заяви Кофман.

"Според международните норми един референдум се счита за валиден, ако в него са гласували 50% плюс един избирател. Според вчерашните резултати този крайъгълен камък е достигнат", заяви Кофман./

Референдумът за присъединяване на Луганската народна република към Руската федерация е признат за валиден, тъй като в него са гласували над 50% от избирателите, заяви в интервю за ТАСС днес ръководителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Елена Кравченко.

"На цялата територия на Луганската народна република има висока избирателна активност. На третия ден от гласуването участие взеха повече от 50% от участниците в референдума. Така референдумът се счита за валиден", каза Кравченко.

Към 23 септември 1 360 768 участници в референдума в ЛНР са включени в избирателните списъци. ЦИК отбеляза, че избирателната активност в края на третия ден е била 76,09%.

"В края на днешния ден /25.09.2022г./, избирателната активност в републиката беше 76,09%, като това е третият ден на гласуване. Според избирателните списъци в републиката са получени 1 милион 35 422 бюлетини", заяви ръководителят на ЦИК на републиката.

Според Кравченко лидери по избирателна активност са били Луганск, Антрацит и Краснодон. "Освободените територии също не изостават, те също имат добри показатели", отбеляза тя. Ръководителят на ЦИК добави, че всички комисии ще започнат работа в понеделник. Отбелязва се, че повече от 85 хил. граждани на ЛНР са гласували на референдума за присъединяване на републиката към Русия в избирателните секции на територията на Руската федерация. "За днешния ден, 25 септември, гласуваха 85 916 жители на Луганската народна република, които се намират на територията на Руската федерация", каза Кравченко.

Блинкен: Светът няма да признае ЛНР и ДНР за руски

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че светът никога няма да признае регионите ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие за част от Русия. Според него Украйна има право „да си ги върне".

"Те никога няма да бъдат признати като руски. Украинците имат пълното право да си ги върнат", каза Блинкен в интервю за телевизия CBS.

Референдумите започнаха на 23 септември в Донецка и Луганска народна република, както и в Херсонска и Запорожка област. Гласуването ще продължи пет дни - до 27 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase