Снимка: Dnes.bg, архив

С 14.4% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 година по предварителни данни на Националния статистически институт. В индустрията увеличението е с 15.0%, в услугите - с 16.8%, и в строителството - с 11.5%.

Още по темата

По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ - с 22.5%, „Култура, спорт и развлечения“, „Други дейности“ - с по 19.4%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 18.2%.

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 14.6%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13.5%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 22.8% за „Административни и спомагателни дейности“ до 1.8% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.


 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 месеца

Не е задължително заглавието да е подвеждащо и пресилено, за да прочетем една новина. Разходите за труд на работодателя освен работната заплата включват частта от осигуровките, които се дължат от работодателя - социални и здравни. Включват се и други разходи, като ваучерите за храна, разходи за транспорт от / до работното място, допълнителното здравно осигуряване и застраховки. Не съм сигурен за работното облекло, но и това е достатъчно, за да стане ясно, че заплатите не са само разходи за труд

22

Анонимен

преди 2 месеца

Разходите на работодателя са се увеличили, което е малко по-различно от увеличение на заплатата. Примерно увеличение на заплатата от 4000 на 4600 лева е увеличение на заплатата с 15%, но разходите на работодателя се увеличават с 12,94%.

21

този

преди 2 месеца

значи няма проблем МРЗ да стане 900лв.