Снимка: БГНЕС

Обединеното кралство ще работи на забавен каданс този понеделник. Денят обещава да е исторически, с изключителната церемония за погребението на кралица Елизабет ІІ, която почина на 8 септември след 70 години управление. Обществените услуги, големите магазини и много търговци на дребно ще останат затворени през днешния ден, който е неработен в страната, информира телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

Още по темата
Миналата седмица новият крал Чарлз ІІІ лично постанови днешният ден да бъде неработен, но последната дума ще имат работодателите, отбелязва "Скай Нюз" (Sky News). Много магазини и ресторанти обаче вече обявиха, че няма да бъдат отворени днес. Сред тях са известни марки като "Сейнсбърис" (Sainsbury's), "Аргос" (Argos) , "Алди" (Aldi), "Лидъл" (Lidl), "Теско" (Tesco) и "Маркс енд Спенсър" (M&S).

Прочутият луксозен магазин "Хародс" (Harrod's) също няма да посреща клиенти, както и повечето търговски центрове във Великобритания. Други марки, които не са британски, сред които испанската "Сара" (Zara), френската "Л'Окситан" (L'Occitane) или шведската ИКЕА (IKEA), също ще спазят деня за почит към кралицата. Учебните заведения също остават затворени.

Нарушен въздушен трафик

Миналата сряда по време на тържествената процесия към Уестминстър Хол имаше закъснения и отмяна на полети. За днешния понеделник лондонското летище "Хийтроу" обяви, че 15 процента от трафика му ще бъде нарушен, което прави над 150 полета, по време на двете минути мълчание след погребалната церемония, по време на траурното шествие и след това, по време на частната церемония в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

"От уважение (към церемониите) полетите до и от "Хийтроу" ще бъдат променени, за да се избегне безпокойството от шума на определени места и в определени часове в понеделник", се казва в прессъобщение на летището.

Лондонската фондова борса също ще отдаде почит към кралското погребение и няма да работи днес. От друга страна, както посочва в. "Ле-з-еко", Лондонската борса за метали ще остане отворена - решение, което предизвиква гнева на брокерите.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase