Снимка: БГНЕС

Правнуците на кралица Елизабет II Джордж и Шарлот присъстват на нейното погребение днес, с което дават знак за по-важната роля, която отсега ще играят като деца на първият в линията за наследяване на трона.

Двете най-големи деца на принца и принцесата на Уелс се присъединиха към погребалната процесия, тръгнала от Уестминстърското абатство.

Деветгодишният принц Джордж и седемгодишната принцеса Шарлот вървяха заедно с майка си Катрин, принцеса на Уелс, и баща си Уилям, принц на Уелс, който стана първи в линията за трона след възкачването на Чарлз.

Джордж, който сега е втори по ред за трона, носеше тъмен костюм и вратовръзка, а косата му беше сресана и разделена на една страна. Поразително приличащ на баща си на същата възраст, той изглеждаше сериозен. Сестра му Шарлот носеше черна рокля и шапка. По-малкият им брат Луи, на четири години, не взе участие.

Децата често се виждаха със своята прабаба кралицата.

Майка им Катрин заяви в документален филм за 90-ия рожден ден на кралицата през 2016 г., че Елизабет е била един от първите посетители, когато тя е родила Шарлот, и е била "наистина развълнувана". Тя разкри, че Джордж е наричал прабаба си Ган-Ган.

"Тя винаги оставя малък подарък или нещо в стаята им, когато отидем при нея, и това просто показва любовта ѝ към семейството", добави тя.

Уилям направи изявление по повод смъртта на кралицата: "Трите ми деца прекарваха празниците с нея и създадоха спомени, които ще останат за цял живот".

Децата бяха показани как внимателно следват реда на службата, седнали с майка си и баща си, и последват ковчега от катедралата. След това те последваха процесията в кола заедно с майка си и кралицата-консорт Камила.

Въпреки че Джордж и Шарлот са много по-малки, сцените от погребението предизвикаха спомени за Уилям и брат му Хари, които вървяха зад ковчега на майка си Даяна, принцесата на Уелс, през 1997 г., когато бяха съответно на 15 и 12 години.

Уилям заяви пред представители на обществеността, че ходенето зад ковчега на кралицата, когато той беше изнесен в процесия от Бъкингамския дворец до Уестминстър в сряда, е "върнало спомени" от погребението на майка му.

Въпреки че британските медии не показват децата на Уилям и Катрин в ежедневния им живот, двете най-големи деца са в центъра на вниманието, като напоследък присъстваха на важни публични събития. По време на честванията на платинения юбилей на кралицата през юни те на моменти изглеждаха изключително отегчени по време на концерт на открито с участието на застаряващи поп звезди пред Бъкингамския дворец. Джордж също така отиде на финала на Европейското първенство по футбол на "Уембли" с родителите си през юли, като скачаше от радост, когато Англия отбеляза гол, и носеше двуредно сако и вратовръзка - облекло, което беше миниатюрна версия на това на баща му.

И трите деца наскоро започнаха да посещават заедно ново училище близо до Уиндзор, след като родителите им решиха да го направят основния си дом това лято, без да имат прислуга. Те посещават скъпо струващо частно училище с просторна територия, която включва и игрище за голф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase