Снимка: БГНЕС

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби изнесе своята проповед по време на погребението на кралица Елизабет II.

"Образецът за много лидери е да бъдат издигнати приживе и забравени след смъртта. Моделът за всички, които служат на Бог, известни или неизвестни, е, че смъртта е вратата към славата", каза той.

"Нейно покойно величество прочуто заяви, че в предаването за 21-ия си рожден ден ще бъде посветена на служба на нацията и Британската общност. Рядко подобно обещание е било толкова добре спазено", допълни архиепископът.

"Малко лидери са получили толкова много любов, която видяхме", каза той.

"Примерът на Нейно покойно величество не беше даден от нейната позиция или амбиция, а чрез кого тя следваше - Знам, че негово величество споделя същата вяра в Исус Христос като майка си."

Уелби говори за библейския призив да служим, а не да бъдем обслужвани.

"Лидерите на любящо служене са рядкост", каза той. "Но онези, които служат, ще бъдат обичани и запомнени, докато онези, които се вкопчват във власт и привилегии, ще бъдат забравени."

"Тя присъства в живота на  толкова много хора, докосвайки множество животи", каза архиепископът.

Кралицата беше „жизнерадостна“, каза архиепископът на Кентърбъри в проповедта си, и скръбта от нейната смърт беше изпитана от нейното семейство, но и от цялата нация и Британската общност.

Позовавайки се на речна на кра на покойния монарх по време на COVID, той завърши проповедта ки, като каза:

"Всички ще се изправим пред милостивия Божи съд: всички можем да споделим надеждата на кралицата, която и в живота, и в смъртта е вдъхновявала лидерството й. Служение в живота, надежда в смъртта. Всички, които следват примера на кралицата и вдъхновение от доверие и вяра в Бог, могат с нея да кажат: „Ще се срещнем отново“.

Поредица от църковни лидери сега отправят молитви на службата.

Най-високопоставената фигура на Църквата на Шотландия, модераторът на Общото събрание Йен Грийншийлдс, благодари за "дълъгия живот и управление" на кралицата и нейните "дарове на мъдрост, усърдие и служба"

Модераторът на групата на свободните църкви Хелън Камерън възхвали "безкрайната преданост на дълга" на кралицата и "нейното състрадание към нейните поданици".

Лидерът на Римокатолическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсънт Никълс, благодари за "богатите връзки на единство и взаимна подкрепа".

Архиепископът на Йорк Стивън Котрел благодари за "непоколебимата преданост към Евангелието" на кралицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase