Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Ковчегът на кралицата пристигна в Уестминстър Хол. Той ще остане там до погребението й в понеделник сутринта.

Хиляди дойдоха да видят последното й пътуване от Бъкингамския дворец, а огромна опашка от хора, които искат да си кажат последно сбогом с Елизабет II, се извива пред Уестминстър.

Тълпите в далечния край на The Mall млъкнаха, когато мрачният тропот на барабана отекна.

И млади, и стари, които малко по-рано весело си спомняха за необикновения живот на кралицата, наведоха глави.

Докато ковчегът й минаваше, имаше сълзи. Някои се прекръстиха, ветерани от армията поздравиха бившия си главнокомандващ - докато семействата се прегръщаха, съобщават от BBC.

Те бяха видели кралицата - тяхната кралица - единствената кралица, която повечето познаваха, да напуска дома си за последен път. Секунди след като ковчегът на кралица Елизабет II изчезна от погледа, избухнаха бурни аплодисменти, изпълващи топлия следобеден въздух в Лондон.

"Беше много въздействащо. Очите ми са насълзени", казва Джанет Елизабет Рокли, носеща червена шапка с английското знаме, пред The Guardian. "Беше много тържествено, много тихо и мисля, че това показа голямо уважение към нея."

Рокли, родом от Нотингам, дойде от апартамента си в Лондон тази сутрин и си осигури място на първия ред, гледайки през бариерите към процесията.

Тя е родена месеци преди коронацията, а второто й име е Елизабет, точно като на покойния монарх. Рокли казва, че се гордее от това, което кралицата е направила с общността, за обединяването на хората.

"Мисля, че нейните принципи, нейните ценности, почтеността и благоприличието съм се опитвала да следвам през целия си живот и съм много горда да я нарека моя кралица", казва тя

Представители на правителството заявиха, че не могат да посочат точна цифра на желаещите да преминат покрай ковчега на кралицата, но се очаква около 750 000 души да преминат през Уестминстър Хол.

Траура вече привлече големи тълпи в Шотландия, където кралицата лежеше в продължение на 24 часа в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Около 33 000 души отдадоха почитта си през този период.

Възпоменанието в Лондон, което продължава почти пет дни и завършва сутринта на погребението ѝ, е много по-голямо събитие.

Очаква се стотиците хиляди да се включат в опашката по южния бряг на река Темза, минавайки покрай забележителности, сред които гигантското виенско колело "Лондонското око" и реконструкцията на Шекспировия театър "Глобус".

След като се присъединят към опашката, опечалените ще получат цветна гривна, която ще бъде номерирана и ще им позволи да напуснат за кратко опашката, за да използват тоалетна или да си вземат храна и напитки.

Повече от 1000 стюарди, доброволци и полицаи ще се движат по маршрута, като ще бъде осигурена първа помощ за тези, за които чакането е прекалено дълго. Британският филмов институт ще има открит екран, на който ще се излъчват кадри за кралицата и нейното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар