Снимка: архив, БГНЕС

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ е бил изключен поради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Поради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.  

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция Интерфакс.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар,  съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase