Снимка: БГНЕС

Британският министър-председател Борис Джонсън, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц подчертаха в телефонен разговор важността на осигуряване на безопасността на ядрените обекти в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на Джонсън.

"В съвместен телефонен разговор министър-председателят, президентът Байдън, президентът Макрон и канцлерът Шолц подчертаха непоколебимия си ангажимент да подкрепят Украйна пред лицето на руската инвазия", каза говорител на Джонсън.

Още по темата
"Те подчертаха важността на гарантиране на безопасността и сигурността на ядрените съоръжения и приветстваха неотдавнашните обсъждания за допускане на мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в обекта в Запорожка област", беше посочено в изявлението, цитирано от БТА.

Белият дом каза, че четиримата лидери са обсъдили войната в Украйна. Те са разговаряли за ситуацията в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, където многократни артилерийски обстрели пораждат страхове от възможно бедствие, отбелязва ДПА.

Те са се съгласили за "необходимостта от избягване на военни операции близо до централата" и инспектиране на обекта от ядрени експерти на ООН, заяви Белият дом.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase