Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.

Коментари Напиши коментар

130

Бай Дрън

преди 1 месец

Поредната Македония. Света по-скоро трябва да се отърве от всички Македонии по земните кълбета,ха ха.

129

Анонимен

преди 1 месец

За разлика от Тайван в управлението на България е пълно с рублопоклонници ОТДАВНА ЗАБРАВИЛИ ЩО Е ТО РОД И РОДИНА!!!!!!!!

128

Щерю

преди 1 месец

- Няма страшно, Тайван! Баба Пелоси пак ще дойде, като Рамбо и ще Ви спаси от Китай...