Снимка: архив, БГНЕС

Пекин репетира нахлуване в Тайван, заявява руският в. "Комерсант" по повод продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна армия край бреговете на острова.

В ученията с използване на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път се тренира атака срещу Тайван. Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от САЩ, след като островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси.

Още по темата
В отговор САЩ обвиняват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има заплахата от военен сблъсък. В региона се заговори, че маневрите не са просто демонстрация на военна сила и че предстояща операция на Китай за поемане на контрол над Тайван е само въпрос на време, посочва изданието.

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила. Достатъчно солидни са основанията да смятаме, че разработваните оперативни планове ще прераснат в бойна операция. Въпросът може би вече не е дали си струва, а кога ще започне масирана военна операция с цел анексия на Тайван, коментира пред всекидневника индийският експерт по Китай Атул Аниджа.

Посещението на Пелоси рязко засили патриотичните нагласи в Китай, където наесен предстои конгрес на компартията и хората очакват от политическото ръководство на страната решителни действия за обединяване с острова, а не само демонстрация на възможностите на армията. Освен това от стратегическа гледна точка установяването на контрол над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от ключово значение за Пекин. Това ще му даде възможност да провали американския план, целящ изграждане на пояс за възпиране на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, обяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, но също допуска решителни стъпки от страна на Пекин. "Според мен Китай няма да ни нападне незабавно, защото това би довело до конфликт със САЩ. Америка е длъжна да ни защити и нападението би могло да предизвика големи проблеми за Китай, включително с други страни. Но лошата новина за нас е, че Китай възприе визитата като намеса във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, за да отмъсти и да си покаже силата", казва той в интервю за сайта "Индия наратив", цитирано в "Комерсант".

Китай не изгуби никакви ресурси от визитата на Пелоси, но успя да придобие такива, заявява в коментар агенция РЕГНУМ.

Според нея Китай планира "пълзящо задушаване на Тайван и сам ще определи неговите размери и срокове. Ще контролира вече по-строго Тайванския проток, за което досега нямаше повод. Ще свие търговията с Тайван, включваща позиции, твърде важни за острова. Ще спадне жизненият стандарт на местните жители. Добрите времена там приключиха под ръкоплясканията на посрещачите на Пелоси на летището", се казва в материала.

Китай получи оправдание, за да развие военно решение на тайванския въпрос. И ще го направи. Освен това САЩ превърнаха Китай от пасивен враг в активен. Ясно е, че Китай ще отвърне в икономическата плоскост - в онази сфера, в която САЩ най-силно ще ги заболи.

В крайна сметка Си Цзинпин най-малкото не отслаби, може би дори засили вътрешнополитическите си позиции. САЩ не успяха да натрапят на Китай война като възможно най-губещ сценарий. Сега Щатите нямат друг вариант да го сторят, освен директно да признаят Тайван - но това значи да обявят война и тогава агресор стават те, а не Китай, разсъждава агенцията.

"Свръхзадачата" на Пелоси според коментара е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ "да сринат със санкции" китайската икономика. Това "би подкопало властта на Си Цзинпин, тъй като Китай още не е готов. Обаче не стана - и значи след илюзията за триумф предстои тежък махмурлук", заключава РЕГНУМ.

Вашингтон демонстративно удари на Пекин "оскърбителна политическа плесница", заявява политологът Кирил Коктиш, цитиран от онлайн изданието "Версия". "Ред е на Китай да направи ход и ако той бъде слаб и неубедителен, ще трябва да се признае, че прекалено рано е започнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите привърженици рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става абсолютно реален", заключава руският наблюдател.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase