Снимка: БГНЕС

Екстремните метеорологични явления - от горещини до необичайно силни проливни дъждове - предизвикаха мащабни катаклизми по целия свят тази година, като хиляди хора загинаха, а милиони други бяха разселени.

През последните три месеца мусонните дъждове отприщиха катастрофални наводнения в Бангладеш, а жестоки горещини изпепелиха части от Южна Азия и Европа. Междувременно продължителната суша постави милиони хора на ръба на глада в Източна Африка.

Учените твърдят, че голяма част от това се очаква да се случи в резултат на изменението на климата, предаде "Ройтерс".

Във вторник екип от климатолози публикува проучване в списание Environmental Research: Climate. Изследователите са разгледали ролята на изменението на климата за отделни метеорологични явления през последните две десетилетия.

Резултатите потвърждават предупрежденията за това как глобалното затопляне ще промени нашия свят - и също така изясняват каква информация липсва.

По отношение на горещите вълни и екстремните валежи "установихме, че имаме много по-добро разбиране за това как интензивността на тези явления се променя вследствие на изменението на климата", казва съавторът на изследването Люк Харингтън, климатолог от Университета Виктория в Уелингтън.

По-малко разбираемо обаче е как изменението на климата влияе върху горските пожари и сушата.

За целите на обзорния си доклад учените са използвали стотици проучвания за "атрибуция" или изследвания, които имат за цел да изчислят как изменението на климата е повлияло на дадено екстремно събитие, като използват компютърни симулации и метеорологични наблюдения.

Освен това в много страни с ниски и средни доходи има големи пропуски в данните, което затруднява разбирането на случващото се в тези региони, казва съавторът Фридерике Ото, един от климатолозите, ръководещи международното изследователско сътрудничество World Weather Attribution (WWA).

Горещи вълни

При горещите вълни е много вероятно изменението на климата да влошава ситуацията.

"Почти всички горещи вълни по света са станали по-интензивни и по-вероятни поради изменението на климата", казва съавторът на изследването Бен Кларк, учен в областта на околната среда от Оксфордския университет.

Като цяло вероятността да се появи гореща вълна, която преди е била 1 към 10, сега е почти три пъти по-голяма и достига най-високи температури с около 1 градус по Целзий, отколкото би била без климатичните промени.

Например априлската гореща вълна, при която живакът в Индия и Пакистан се покачи над 50 градуса, е станала 30 пъти по-вероятна поради изменението на климата, според WWA.

Още по темата

Горещите вълни в Северното полукълбо през юни - от Европа до САЩ - подчертават "точно това, което показва нашият преглед... честотата на горещите вълни е нараснала толкова много", казва Ото.

Валежи и наводнения

Миналата седмица в Китай се наблюдаваха обширни наводнения вследствие на проливни дъждове. В същото време Бангладеш беше засегнат от наводнения, които предизвикаха потоп.

Като цяло епизодите на проливни дъждове стават все по-чести и по-интензивни. Това се дължи на факта, че по-топлият въздух задържа повече влага, така че буреносните облаци са "по-тежки", преди да се разкъсат.

Въпреки това въздействието е различно в зависимост от региона, тъй като в някои области не са паднали достатъчно дъждове, се казва в проучването.

Суша

На учените им е по-трудно да разберат как изменението на климата влияе върху засушаването.

Някои региони са засегнати от продължителна суша. По-високите температури в западната част на САЩ, например, водят до по-бързо топене на снежната покривка и увеличават изпарението, се казва в проучването.

И докато сушите в Източна Африка все още не са свързани пряко с изменението на климата, учените твърдят, че намаляването на пролетния дъждовен сезон е свързано с по-топлите води в Индийския океан. Това кара дъждовете да падат бързо над океана, преди да достигнат до Рога.

Горски пожари

Горещите вълни и сушата също влошават горските пожари, особено мегапожарите - тези, които изгарят на повече от 100 000 акра.

През април пожар избухна в американския щат Ню Мексико, след като контролирано изгаряне, организирано при "много по-сухи условия от признатите", излезе извън контрол, според американската горска служба. Пожарите изпепелиха 341 000 акра

Тропически циклони

В глобален мащаб честотата на бурите не се е увеличила. Въпреки това циклоните сега са по-често срещани в централната част на Тихия океан и Северния Атлантически океан и по-рядко в Бенгалския залив, западната част на Северния Тихи океан и южната част на Индийския океан, се казва в проучването.

Съществуват и доказателства, че тропическите бури стават все по-интензивни и дори се задържат над сушата, където могат да доставят повече дъжд на един район.

Така че, въпреки че изменението на климата може да не е увеличило вероятността за образуване на циклона "Батсирай" през февруари, то вероятно го е направило по-интензивен, способен да разруши повече от 120 000 домове, когато удари Мадагаскар

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase