Снимка: архив, БГНЕС

Украинските въоръжени сили съобщиха, че докато ситуацията в Източна Украйна остава като цяло непроменена, тази нощ те са нанесли няколко въздушни удара по руски позиции в Южна Украйна, предаде ДПА.

"Украински хеликоптери поразиха струпвания на вражески сили в Херсонска област, а самолети поразиха складове за боеприпаси в Николаевска област", обяви украинският генерален щаб днес. Досега Украйна рядко използваше своите военновъздушни сили във войната заради руското въздушно превъзходство, отбелязва ДПА.

Още по темата
По информация от днешния доклад на украинския генерален щаб за ситуацията в Украйна отново е бил установен контрол върху няколко села по границата между Николаевска и Херсонска област и руска контраофанзива в посока Лозово и Бяла Криница е била неуспешна въпреки руската артилерийска и въздушна подкрепа.

Според анализ на "Института за изучаване на войната" във Вашингтон украинските въоръжени сили са успели да отблъснат руските военноморски сили от черноморското крайбрежие на Украйна. В резултат на това Руският черноморски флот сега провежда операции на безопасно разстояние от около 100 километра от брега, което е отслабило натиска върху украинските пристанища. Анализът съвпада с оценка на ситуацията на украинското министерство на отбраната от вчера, отбелязва ДПА.

На фронта в източната част на страната обаче ситуацията продължава да е трудна за украинските сили и сражаващите се редом с проруските сепаратисти руски сили изглежда са напът да превземат град Светогорск в Донецка област. "Светогорск е на практика освободен. И тече прочистване", заяви в свое изявление по телевизията снощи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Светогорск е от важно значение заради намиращия се наблизо манастир Светогорска лавра, който е едно от най-важните руски православни светилища, посочва ДПА.

По-на запад руски войски напредват към Славянск, друга ключова руска цел в Донбас, която е основната оперативна база за украинските въоръжени сили в региона. Снощи съветникът на украинския президент Олексий Арестович предсказа, че на украинските сили в Донбас им предстои "много трудна седмица" и предупреди, че в най-лошия случай Северодонецк ще бъде превзет от руските сили и ще започне обсада на Славянск.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase