Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати поздравително послание до британската кралица Елизабет II, докато в Лондон започнаха тържествата по случай 70-годишнината от нейното пребиваване на трона, съобщиха от външното министерство на Пхенян.

Лондон и Пхенян установиха дипломатически отношения през 2000 г. и поддържат свои посолства, въпреки влошаването на отношенията на Северна Корея със Запада заради разработването на ядрени и други оръжия.

"Изпращам своите поздравления на Вас и Вашия народ по случай националния празник на Вашата страна, официалната годишнина от рождението на Ваше Величество", се казва в посланието на Ким до кралицата, което според външното министерство е изпратено вчера.

Британското посолство в Пхенян в момента е затворено поради строгите ограничения за влизане и излизане, наложени от Северна Корея в отговор на пандемията от коронавирус.

Миналата година официалната Корейска централна новинарска агенция на Пхенян съобщи, че кралица Елизабет е изпратила на Ким Чен Ун поздравително послание по повод годишнината от основаването на страната на 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase