Снимка: БГНЕС

Турция не може да каже "да" на държави, които искат да се присъединят към НАТО, но същевременно подкрепят тероризма.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки пред репортери на връщане от Азербайджан, Ердоган заяви, че проведените миналата седмица разговори относно кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, чийто домакин беше Турция, в президентския комплекс в столицата Анкара "не се състояха на желаното ниво".

Казвайки, че Швеция и Финландия имат очаквания от тези разговори, Ердоган все пак заяви, че те не са предприели необходимите стъпки по исканията на Турция той подчерта, че терористите и сега продължават да се разхождат по улиците на Стокхолм, докато Швеция ги защитава "със собствената си полиция".

"Те не са честни или искрени. Не можем да повтаряме грешките, допуснати в миналото относно (приемането на) държави, които приемат и подхранват такива терористи, в НАТО, която е организация за сигурност", каза той, цитиран от "Сабах". "Докато Ердоган е начело на Република Турция, ние определено не можем да кажем "да" на държави, които подкрепят тероризма, да влязат в НАТО", подчерта той.

Ердоган заяви също, че Турция иска да види края на войната между Русия и Украйна възможно най-скоро, но че ситуацията става все по-негативна с всеки изминал ден и съобщи, че скоро ще проведе отделни телефонни разговори с руските и украинските си колеги. Ердоган заяви, че Турция ще продължи да насърчава страните да поддържат каналите за диалог и дипломация, за да се постигне мир в Украйна.

БГНЕС припомня, че Финландия и Швеция официално подадоха молби за присъединяване към НАТО този месец, стремейки се да засилят сигурността след агресията на Русия срещу Украйна. Те се надяваха, че процесът на присъединяване ще бъде бърз, а други членове на НАТО отбелязаха планираното разширяване като историческо.

Турция обаче изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи. Всички 30 държави от НАТО трябва да дадат одобрението си, преди нов член да бъде приет и по този начин да се възползва от гаранцията за колективна сигурност на пакта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase