Снимка: БГНЕС

По информация на Северна Корея нейната битка с COVID-19 постига впечатляващи резултати: съобщава се за около 3,3 милиона хора със симптоми на "треска", но починалите са само 69, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако всички тези болни са с коронавирус, това е ниво на смъртност от 0,002% - нещо, което никоя друга страна, включително най-богатите, не успя да постигне срещу болест, причинила смъртта на повече от 6 милиона души, отбелязва АП. Твърденията на Севера обаче бяха посрещнати с широкоразпространено недоверие около две седмици, след като той призна за първото вътрешно огнище на зараза с COVID-19. Експерти казват, че в бедния Север би трябвало да има много по-висока смъртност от тази, за която се съобщава, тъй като там има много малко ваксини, голям брой недохранени хора, недостиг на интензивни отделения и на тестове за засичане на вируса.

Северна Корея не дава много информация за случващото се в страната, затова е и малко вероятно външни лица да могат да потвърдят нивото на заразата. Някои наблюдатели казват, че Северът занижава броя на смъртните случаи, за да защитят от критики лидера Ким Чен-ун. Възможно е също така той да е преувеличил броя на заразените в опит да засили контрола над 26-милионното население.

Севернокорейски държавни медии днес съобщиха за още около 100 460 души със симптоми на треска и един смъртен случай, предаде Ройтерс. Севернокорейски държавни служители ще вземат проби от водата в реки и езера, от въздуха, боклука и отпадните битови води за наличието на коронавируса на фона на засилване на усилията в страната за борба срещу разпространението на ковид.

Най-вероятно Северна Корея скоро ще обяви победа над COVID-19, може би на политическа среща през юни и ще припише цялата заслуга на лидерството на Ким, коментира АП. Наблюдатели твърдят, че 38-годишният лидер отчаяно се старае да спечели по-голяма обществена подкрепа, опитвайки се да се справи с тежки икономически трудности, причинени от затваряния на границите, наложените от ООН санкции и собственото си лошо управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase