Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Испания обяви официално за първи открит случай на маймунска шарка при жена.

Още по темата
Тя е от региона на Мадрид и е свързана с мъжете, при които първоначално беше открит вирусът в страната, предаде БНР.

Здравното министерство започва информационна кампания, която цели да повиши информираността сред населението за предаването на болестта. Като част от нея бе отхвърлена теорията, че маймунската шарка се разпространява само сред хомосексуални мъже.

Според здравните власти не е вярна и информацията, че ваксината срещу Ковид-19 на "Астра Зенека" е причината за навлизането на маймунската шарка сред хората, тъй като в нея се използва аденовирус от шимпанзета.

Испания обяви, че ще се присъедини към страните, които ще разчитат Европейската комисия да договори и разпредели между тях ваксини срещу варицела, за да се справят с бързия темп на разпространение на маймунската шарка.

Само в четвъртък следобед бяха потвърдени нови 17 случая, четири от които в Каталуния. Те се добавят към оповестените по-рано други 84 случая от Здравния институт "Карлос III". Така страната задмина Великобритания по брой заразени и отчита най-много случаи извън Африка.
 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 месеца

Ходила е в зоопарка да се забавлява.

23

Варнянски_беК

преди 2 месеца

Никой никога не е казвал, че маймунската шарка се разпространява САМО между гей мъже, а ПРЕДИМНО сред тях, поради спецификата на физическия контакт. Същото важи и за СПИН, и някой други подобни болести. Нищо ново под слънцето.

22

Анонимен

преди 2 месеца

Почнаха ни отново. Първи случай, втори случай...войната в украта взе да писва и да става безинтересна-тя се развива по плановете на Путин. Но виж, с една маймунска шарка можеш да тероризираш населението с години,. Просто ще усъвършенстват опита си от ковида.