Снимка: БГНЕС

Андрю Флечър, клавирист и основател на британската електронна група „Депеш мод“, почина на 60-годишна възраст.

Съобщението излезе в Twitter. В него се казва: „Шокирани сме и сме изпълнени с огромна тъга от преждевременната кончина на нашия скъп приятел, член на семейството и групата.

Флач имаше златно сърце и беше винаги до приятелите си, когато имат нужда да споделят нещо, да се посмеят добре или да пийнат студена бира. Сърцата ни са със семейството му и ви молим да запазите спомена за него в мислите си и да уважите скръбта на близките му в този момент".

По време на кариерата си е известен най-вече с псевдонима „Флетч”. Той е роден през 1961 г. в Нотингам, но се премества в Базилдън, където в края на 70-те години създава групата Composition Of Sound, заедно с Мартин Гор и Винс Кларк. С привличането на певеца Дейв Гахан те променят името си на „Депеш мод”, а групата се радва на хитове, сред които New Life и Just Can't Get Enough.

Групата е аснована в град Базилдън през 1980 г. Наименувана е на френското модно списание Dépêche mode. Нейният стил отначало е ню уейв (new wave) с елементи на ню романтик (new romantic), а през 1990-те години са окачествявани като алтернативна рок група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase