Снимка: БГНЕС

Британската полиция приключи разследването на партитата COVID-19, организирани в офиса на министър-председателя Борис Джонсън на Даунинг стрийт, след като наложи 126 глоби в скандал, който постави под въпрос неговото лидерство.

Джонсън се сблъска с широки призиви от страна на опозиционни политици и някои представители на собствената му партия да подаде оставка заради скандала "партигейт", след като стана ясно, че както той, така и служители са нарушили строги закони, създадени от неговото правителство, предаде "Ройтерс".

Миналия месец той и министърът на финансите Риши Сунак бяха глобени заради събиране в кабинета му, за да отпразнуват 56-ия му рожден ден през юни 2020 г., когато социалното смесване беше почти забранено. Неговият говорител заяви, че не е получавал други глоби.

Първоначално министър-председателят заяви, че не е имало незаконни партита и всички правила са били спазени. Оттогава обаче той поднесе редица "скромни" извинения, въпреки че отхвърли призивите да подаде оставка и отрече съзнателно да е извършил каквото и да е нарушение.

Полицията съобщи, че разследването, при което служителите са разгледали 510 снимки и 345 документа, вече е приключило.

Още по темата
От 126-те издадени наказателни постановления 83 души са глобени, като 53 от тях са връчени на 35 мъже, а 73 - на 48 жени.

Говорителят на Джонсън заяви, че полицията е потвърдила, че министър-председателят няма да получи повече глоби.

"Премиерът е доволен, че разследването е приключило и би искал да благодари на полицията за нейната работа", каза говорителят.

Съпругата на Джонсън Кери, която също беше глобена заради партито за рождения ден на Джонсън, също няма да получи допълнителни санкции.

Полицията съобщи, че глобите се отнасят за осем дати, когато са били проведени събития на Даунинг стрийт и в кабинета между май 2020 г. и април 2021 г., когато са били въведени мерки за блокиране, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Те са включвали събирания в градината на Даунинг стрийт, онлайн коледна викторина и събития за напускане на персонала.

"Разследването ни беше задълбочено и безпристрастно и приключи възможно най-бързо, като се има предвид обемът на информацията, която трябваше да бъде прегледана, и важността на това да се уверим, че разполагаме с убедителни доказателства за всяко сезиране на FPN", заяви и.д. заместник-комисар на лондонската полиция Хелън Бол.

Някои от партитата се проведоха, докато условията за блокиране налагаха затварянето на ресторанти, кръчми и предприятия, а срещите с приятели и роднини, включително за погребения, бяха силно ограничени. Около 180 000 души са починали във Великобритания от ХОВБ, което е седмият по големина брой жертви по държави в света.

Киър Стармър, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, повтори искането си Джонсън да си тръгне.

"След разследване, което показва над 120 нарушения на закона на Даунинг стрийт, разбира се, че той трябва да подаде оставка", каза той.

Стармър е изправен пред полицейско разследване във връзка с потенциално нарушаване на правилата за вътрешния ред заради кадри от април 2021 г., на които се вижда как той пие бутилка бира с колеги на закрито по време на посещение в североизточна Англия. прочети повече

Той е заявил, че ще подаде оставка, ако получи глоба.

Краят на полицейското разследване няма да е краят на въпроса за Джонсън.

Опонентите му го обвиняват, че е излъгал парламента за сбирките, а неговата Комисия по привилегиите разследва дали наистина е подвел депутатите.

По-големи щети могат да нанесат констатациите от вътрешния доклад на висшата държавна служителка Сю Грей. Нейните междинни заключения, публикувани през януари, гласят, че в кабинетите и резиденцията на Джонсън са се състояли събития, подправени с алкохол, и че е имало "сериозни пропуски в ръководството".

Източник от Службата на кабинета заяви, че докладът ще бъде публикуван следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase