Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В момента няма пряка заплаха за националната сигурност и суверенитета на България, взимат се всички мерки в национален и колективен формат, за да не се допусне пробив в сигурността", заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По думите му мирът не е статично положение, има цена и цената е поддържане на боеспособна армия, въоръжаване и адекватни въоръжени сили.

"Всяка армия в света има проблеми, хубавото е, че сме в НАТО и има на какво да разчитаме - нашите съюзници, колективните механизми, на възможностите дефицитите, които имаме, да бъдат компенсирани. Когато правим учения, ние се готвим за реални военни действия", допълни адмирал Емил Ефтимов.

Той обяви, че още 120 английски военнослужещи ще се присъединят към Мултинационалната бойна група. Очакват се и между 700 и 800 италиански военнослужещи, както и различна техника.

"Необходима е промяна на нормативната база в Министерството на отбраната и законодателството. Предизвикателството пред Военновъздушните сили е да се поддържа старата платформа, докато е налична новата. Три са компонентите - обучение на летателен състав, на наземен персонал и инфраструктура. Когато тези 3 компонента бъдат готови - можем да направим този преход", добави адмирал Емил Ефтимов.

Той поясни, че целта е страната ни да домакинства Многонационална бригада, която да има постоянно присъствие, както има в Румъния и други държави членки на НАТО.


 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 месеца

Пак ни замазват очите - взимали се всички мерки, да нямало пробив в сигурността. Аме ние сигурност нямаме никаква! Това е ясно на всчики, само не и на драскачите - платени пропагандатори. Просто територията ни е усвоена и се ползва от подпалвачите на войни от САЩ и тетните пионки от НАТО. И ако почнат военни действия те благополучно ще се изнесат, а ние ще отнесем големия бой, както благополучно стана в Украйна и на още сто места по света. Това са им мерките.

7

Мда

преди 4 месеца

Не помня по сьветско време да е имало руски войски в бьлгария които да ни пазят от нато

6

Мда

преди 4 месеца

Чужди армии в една дьржава за мен значат окупация , незнам евтимов за какво говори изобщоИма ли наши войски в италия англия сащ